През деня ВВС на Въоръжените сили на Украйна нанесоха 14 удара по районите на съсредоточаване на руските войски и три удара по позициите на зенитно-ракетните системи на противника. Това се казва в доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 18:00 часа на 20 януари, публикуван във "Фейсбук".

Украински военни от своя страна поразиха команден пункт на противника, два района за съсредоточаване и склад за боеприпаси.

Подчертава се, че руските войски не се отказват от намеренията си да унищожат критичната инфраструктура на Украйна, да атакуват цивилни обекти и домовете на цивилното население, като по този начин нарушават нормите на международното хуманитарно право, законите и обичаите на войната. Заплахата от вражески въздушни и ракетни удари в цяла Украйна остава.

Зеленски: Русия нищо няма да постигне в Украйна

Зеленски: Русия нищо няма да постигне в Украйна

Киев зове за подкрепа срещу агресията

През деня руските войски нанесоха 12 въздушни удара и 29 MLRS, по-специално по Никопол. Руснаците поразиха два пъти с ракети и гражданската инфраструктура на град Краматорск, Донецка област.

Противникът засилва използването на авиацията и преминава в настъпление в Бахмутско, Авдиевско и Запорожско направление. Руснаците държат отбраната в Купянск, Лиман, Новопавловка и Херсон.

Руските въоръжени сили поддържат свои подразделения в граничните райони във волинско, полиско, сиверщинско и слобожанско направление, но засега не са открити настъпателни групи.

Междувременно Беларус продължава да оказва всестранна подкрепа на руската агресия. Освен съвместните учения на руските въздушно-космически сили и военновъздушните сили и войските за противовъздушна отбрана на Република Беларус, на територията на Беларус продължава обучението на руските части.

Нашествениците продължават да стрелят с артилерия по цялата линия на съприкосновение. Под вражеския обстрел попаднаха районите на Волфин в Сумска област, както и на Хурива Козачка, Стрилеча, Тернова, Охирцево, Бударки, Камянка, Фихоливка и Дворична в Харковска област.

В купянска посока с танкове, минохвъргачки, тръбна и реактивна артилерия на руските войски са били обстрелвани районите на Тавилжанка, Орлянка, Купянск, Пищане и Вишнево в Харковска област, Новоселивске и Стелмаховка в Луганска област.

В лиманско направление противникът обстрелва с цялата си огнева мощ Новоехоривка, Невске, Голиково, Червонопопивка, Кремина и Диброва в Луганска област.

В Бахмутско направление под вражеския обстрел попаднаха Верхньокамянске, Спирне, Билохоривка, Роздоливка, Соледар, Бахмут, Часов Яр, Клищиевка, Била Хора, Северно, Зализне, Майорск в Донецка област.

В посока Авдиевка руснаците удариха Камянка, Авдиевка, Первомайске, Красногоровка, Георгиевка, Маринка и Новомихайловка в Донецка област.

В новопавловско направление противникът нанася удари с танкове и артилерия по районите на Въгледар, Бохоявленка и Велика Новосилка в Донецка област.

В Запорожка посока Времивка и Новопил в Донецка област, Олхивске, Хуляйполе, Чаривне, Новоданиловка, Камянске, Плавни в Запорожка област бяха обстрелвани от танкове, минохвъргачки и артилерия.

В Херсонско направление руските войски отново обстрелваха с тръбна и реактивна артилерия Никопол, Днепропетровска област, Антоновка и Херсон, Херсонска област. Съобщава се за цивилни жертви.

По данни на Генералния щаб руските войски засилват режимните мерки във временно завзетите територии на Запорожка област. По-специално, в Мелитопол от 1 март ще бъде забранено преминаването на контролно-пропускателни пунктове в града без специални пропуски, които могат да бъдат получени в така нареченото комендантство само след предоставяне на лични данни.

Кремъл: Западът се заблуждава, че с танкове Украйна ще спечели войната

Кремъл: Западът се заблуждава, че с танкове Украйна ще спечели войната

Допълнителните доставки на оръжия само щели да създадат още проблеми за Киев