Украинските въоръжени сили успяха да спрат руската офанзива в посока на градовете Купянск и Лиман в източната част на страната и продължават да напредват на юг, съобщи заместник-министърът на отбраната Анна Маляр.Тя заяви, че въпреки жестоките битки в областта, украинските войници са отблъснали врага.

Украйна в момента се намира в ранните етапи на своята контраофанзива. Досега тя съобщава, че е превзела осем села, което представлява първите значителни успехи на полето за последните седем месеца.

Въпреки това, Русия все още контролира части от източна и южна Украйна, а украинските сили не са достигнали основните отбранителни линии, които Русия е имала време да подготви през месеците. Маляр посочи, че предстои основният удар и някои от резервите ще бъдат активирани по-късно.

Тя отбеляза, че руските сили все още се стремят да контролират цялата Донецка и Луганска област в източната част на Украйна. Въпреки забавянето от минните полета, военната операция на Украйна на юг продължава според плана.

Маляр увери, че украинските сили постепенно напредват, закрепвайки се на границата, въпреки че прогресът е постепенен. Тя посочи, че военните доклади и позиции показват, че се движат според плана и че не трябва да се очаква бърза офанзива.

И двете страни твърдят, че противникът е претърпял сериозни загуби, откакто Украйна започна контраофанзивата, но Москва не е признала последните военни успехи на Украйна.

ISW: Украинското контранастъпление разочарова Запада

ISW: Украинското контранастъпление разочарова Запада

Това се казва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW)