Бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс смята, че Украйна не може да стане част от НАТО в близко бъдеще. Това заяви тя в интервю пред украинското издание "Новое время", цитирано и от руските медии.

"Смятам, че сега това не е възможно. Това е защото НАТО е консенсусна организация и не смятам, че сега ще се получи консенсус. Смятам, че сега ще бъде сложно дори да се достигне консенсус и за Плана за действия за членство в НАТО", каза бившият държавен секретар на САЩ. 

Тя отбеляза, че Украйна може да се приближи към Алианса дори без формално съгласие. Според нея, това може да стане чрез комисията Украйна-НАТО

Киев: Преди 24 г. САЩ, Великобритания и Русия гарантираха целостта на Украйна, а днес?

Киев: Преди 24 г. САЩ, Великобритания и Русия гарантираха целостта на Украйна, а днес?

Киев поиска консултации с трите страни…

В рамките на тази организация, по думите на бившия държавен секретар, трябва да се разшири работата на НАТО за подготовка на военните и гражданско-военни отношения в демократичните общества.

Украинският парламент през февруари по предложение на бившия президент Петро Порошеко прие конституционни промени, които закрепват курса на страната към ЕС и НАТО.

Еврокомисарят по политиката на съседство и разширение на ЕС Йоханес Хан заяви, че да се говори за членство на Украйна в ЕС в близките години е нереалистично. Киев трябва да се концентрира върху прилагането на споразумението за асоциация в ЕС.

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че за влизане в алианса Украйна трябва да достигне редица критерии, чието реализиране изисква повече време. Експертите полагат, че Киев не може да претендира за членство на НАТО в близките 20 години.