Днес се навършват 24 години от подписването на Меморандума от Будапеща, с който Украйна се отказа от ядрените си оръжия, а САЩ, Русия и Великобритания се ангажираха да гарантират териториалната й цялост.

На 5 ноември 1994 подписите си под документа поставиха президентите Бил Клинтън, Борис Елцин, Леонид Кучма и британският премиер Джон Мейджър.

Днес беше съобщено, че украинското министерството на външните работи се е обърнало към страните, сключили меморандума, с искане за провеждане на консултации по спазването на поетите ангажименти и незабавно прекратяване на руската агресия срещу Украйна.

Припомняме, към момента на подписване на документа Украйна е третата по ядрена мощ държава в света. С подписа на Кучма тя се присъединява към Договора за неразпространение на ядрените оръжия и се отказва от своите 1700 ядрени бойни глави, монтирани на междуконтинентални, ракети със среден обсег и въоръжения за стратегически бомбардировачи. Ядреният арсенал на Киев е предаден на Москва.

Киев напомня, че с акта от Будапеща Москва, Вашингтон и Лондон са се заявили като гаранти за териториалната цялост и политическата независимост на Украйна и са се ангажирали да не използват срещу нея оръжие, заплахи или друга сила.

"Именно тези гаранции направиха възможно приемането във Върховната рада на закона за ратификация на Договора за неразпространение на ядрените оръжия.
На 25 ноември тази година Русия осъществи поредния акт на въоръжена агресия срещу Украйна като нападна кораби на военноморските ни сили в Черно море и Керченския пролив." - посочва агенцията.

Bellingcat уличи Русия в лъжа по казуса с превземането на трите украински кораба

Bellingcat уличи Русия в лъжа по казуса с превземането на трите украински кораба

„Бердянск“ е обстрелван в неутрални води…

"Това дръзко и коварно нападение е продължение на въоръжената агресия срещу Украйна, започната от Руската Федерация на 20 февруари 2014 г." - се казва в изявлението на украинското външно министерство.

"Украйна неизменно смята Будапещенския меморандум за важен международен инструмент за своята сигурност и настоява Русия изцяло да спазва поетите с документа ангажименти." - допълват от министерството.

В обръщението се посочва, че руската агресия и нарушаването на условията на меморандума подкопават международния режим за неразпространение на ядрените оръжия и в бъдеще ще затрудни отношенията със страните, които са решили да се притежават такива оръжия. След агресията срещу Украйна държавите с ядрени арсенали трудно ще бъдат убедени да се откажат от тях срещу гаранции за ненападение.

 ЕС: Русия да спре да блокира достъпа в Азовско море

ЕС: Русия да спре да блокира достъпа в Азовско море

Москва нарушава конвенцията на ООН за морското право…