Руските военни са използвали оръжия с цел да поразят украинския артилерийски катер "Бердянск" в неутрални води, а не в руската териториална зона, както твърди руската Федерална служба за сигурност (ФСБ - приемник на КГБ, б.р.). Това показват анализите на международната разследваща група Bellingcat, базирани върху източници с отворен достъп.

Припомняме, на 25 ноември Русия плени в Керченския пролив три украински военни кораба заедно с намиращите се на борда им моряци. Сред пленниците е и българинът Владимир Варимез.

По-рано ФСБ публикува своя версия за казуса в Керченския пролив, според която руският граничен катер "Изумруд" е открил огън срещу "Бердянск" в 20:55 ч. местно време. В публикацията се посочваше, че координатите на обстрела са Ш=44° 51'3 СШ, Д=36° 23'4 ВД. Според руската страна, украинците са навлезли в "териториалното море" на Русия.

Групата Bellingcat е нанесла посочените от ФСБ координати върху картата и е установила, че дори да се приеме трактовката на Москва за Крим като нейна територия, "Бердянск" е бил в международни води.

"Данните на ФСБ - ако са верни, показват, че при обстрела "Бердянск" се е намирал на 22.72 км от крайбрежието на Крим, което е над 500 метра от водите, които Русия смята, че ѝ принадлежат." - посочват от разследващата група.

Правителството: Русия незабавно да освободи моряците и корабите

Правителството: Русия незабавно да освободи моряците и корабите

Действията от страна на Руската федерация са нудопустими, счита Съветът по сигурността

Освен официалните данни на ФСБ, журналистите от Bellingcat са използвали и записите от радиокомуникацията на руските военни, публикувани от Службата за сигурност на Украйна. Изследвани са най-малко седем епизода от разговорите между замесените в обстрела руснаци. Освен това са използвани видеокадри, заснети от борда на танкера "Дон", от момента в който той се е врязал като таран в украинския буксир "Яни Капу".

"С оглед на данните от геолокацията и видеоматериалите, украинските кораби действително са навлизали в териториални води, които Русия смята за свои - прилежащи както към Крим, така и към континенталната й част в Керченския пролив." - се казва още в анализите на Billingcat.

Същевременно украинската страна нееднократно подчертава, че планирайки преминаването през Керченския пролив, е действала съгласно договора от 2003 г. между двете страни, според който Азовско море е вътрешно за Русия и Украйна и се използва от двете страни, включително Керченският пролив.

Наред с това, анализирайки видеокадрите от борда на "Дон", разследващата група е установила, че руснаците са таранили "Яни Капу" не веднъж, а най-малко четири пъти.

Това показва, че става дума за преднамерени агресивни действия, а не за случаен акт.

Съгласно руско-украинския договор от 2003 г., уреждащ правото за плаване на кораби от двете страни, включително военни, спорните моменти трябва да се уреждат изключително по мирен път.

 ЕС: Русия да спре да блокира достъпа в Азовско море

ЕС: Русия да спре да блокира достъпа в Азовско море

Москва нарушава конвенцията на ООН за морското право…