Правителството на България призова Русия да освободи задържаните в неделя украински моряци и плавателни съдове.

Това се посочва в позиция на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който проведе заседание под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов. Темата на съвета е била сблъсъкът между украински и руски кораби в района на Керченския пролив и Азовско море.

Борисов разтревожен в Азовско море да не се минат граници без път назад

Борисов разтревожен в Азовско море да не се минат граници без път назад

Задържаните моряци незабавно да бъдат освободени

В позицията се посочва, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи.

Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими.

Посланикът на Украйна у нас: Русия е готова да ни нападне всеки момент

Посланикът на Украйна у нас: Русия е готова да ни нападне всеки момент

В Керченския проток имало провокация от Русия, а не от Украйна

"В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право", пише още в позицията.

От правителствената пресслужба посочват, че Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО.

Позицията на българското правителство се присъединява към призивите на страни от ЕС и НАТО за сдържаност в района и освобождаване на задържаните украински моряци и плавателните съдове.

Вчера в рамките на брифинг по повод посещението на полския президент у нас Анджей Дуда, българският държавен глава Румен Радев също призова за диалог и мирно разрешаване на конфликта в Азовско море.

Припомняме, на 25 ноември сутринта се разигра сблъсък между украински и руски военноморски сили на Керченския пролив. В последствие се разбра, че няколко моряци са пострадали и се намират в болнично заведение, а останалите са задържани от руските сили за сигурност.

Киев разпространи запис, доказващ агресията на Русия?

Киев разпространи запис, доказващ агресията на Русия?

На записа руски моряци получават нареждане да унищожат всичко

Руското външно министерство обвини Украйна в умишлена провокация с цел претекст за нови санкции срещу Москва. Министерството на външните работи на Русия обвини Украйна, че е координирала със САЩ и ЕС "планирана провокация" за налагане на нови санкции срещу Москва.

От своя страна Украйна счита инцидента за съзнателна провокация, с която Кремъл цели да установи пълен контрол върху Азовско море.

Свикани бяха извънредни срещи на НАТО и Съвета за сигурност на ООН. Постоянният съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще проведе специална сесия във Виена, за да обсъди "агресията на Русия срещу Украйна".

Не пътувайте в Украйна, препоръчва Външно

Не пътувайте в Украйна, препоръчва Външно

Всички българи да се регистрират на сайта на МВнР