Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано заради напрежението в Азовско море, завърши без да бъде приета резолюция.

В началото на заседанието участниците отхвърлиха предложения от Русия дневен ред.

Преминаването през Керченския проток е временно блокирано

Преминаването през Керченския проток е временно блокирано

Русия и Украйна взаимно се обвиняват в провокации

След приключването му петте европейски държави, членуващи в Съвета, направиха общо изявление пред пресата, в което заявиха, че "нищо не може да оправдае използването на сила от страна на Русия". Петте страни - Великобритания, Франция, Холандия, Полша и Швеция, призоваха Москва да освободи пленените моряците и да върне корабите на Украйна.

Великобритания и Франция: Действията на Русия срещу Украйна са недопустими

Великобритания и Франция: Действията на Русия срещу Украйна са недопустими

Москва да освободи задържаните украински моряци...

Припомняме, вчера Русия плени в Азовско море три украински военни кораба и 23 моряци.

Постоянният представител на Украйна в ООН Владимир Елченко подчерта по време на дискусиите в Съвета за сигурност, че инцидентът е съзнателна провокация, с която Кремъл цели да установи пълен контрол върху Азовско море.

Русия откри трети фронт във войната с Украйна

Русия откри трети фронт във войната с Украйна

Русия иззе три кораба и залови 23-ма украински моряци

"Според наличните оперативни данни, има явна заплаха от нахлуване и окупация на Мариупол и Бердянск, от по-нататъшни агресивни действия и провокации от страна на руските гранични служби, Федералната служба за сигурност (на Русия - б.р) и военноморските сили на Русия", предупреди украинският представител.

Представителят на Русия Дмитрий Полянски заяви че руските власти са сметнали, че на украинските кораби "плуват радикали", искащи да взривят Керченския мост". По думите му, на един от задържаните кораби имало двама сътрудници на украинските служби за сигурност, които "признали, че са изпълнявали специална задача".

Припомняме, по-рано ЕС и НАТО осъдиха агресивните действия на Русия срещу украинските кораби в международни води, които нарушават международните норми на морското право и двустранния договор между двете страни.

По силата на сключения между Русия и Украйна Договор за сътрудничество при използването на Азовско море и Керченския пролив, корабите на двете страни - включително военните, имат свобода на придвижване.

В документа се посочва, че Азовско море и Керченският пролив са вътрешни води за Руската федерация и Украйна. Азовско море се разделя според линиите на държавните граници съгласно споразумение между страните. В чл. 4 на договора се постановява, че споровете, свързани с него, се решават с мирни средства.

Всички тези текстове са нарушени от Москва, макар че официално тя не се е оттеглила от договора, който продължава да е достъпен на страницата на руското Министерство на външните работи.