Българинът Владимир Варимез е първият сред пленените от Русия украински моряци, срещу когото е произнесена присъда от 60 денонощия арест.

Това съобщи за news.bg Евген Магда - преподавател по политология в Политехническия университет "Игор Сикорски", директор на Института за световна политика в Киев.

"Сред 24-мата украински военни моряци, които на 25 ноември руснаците взеха в плен, е и Владимир Варимез - той е родом от Одеска област, украински военен моряк, етнически българин. Той се оказа първият, когото окупационният съд в Крим осъди на 60 дни арест." - заяви той.

Правителството: Русия незабавно да освободи моряците и корабите

Правителството: Русия незабавно да освободи моряците и корабите

Действията от страна на Руската федерация са нудопустими, счита Съветът по сигурността

Припомняме, по-рано МВнр съобщи, че няма данни Владимир Варимез да има българско гражданство.

"Става дума за етнически българин, гражданин на Украйна, който е защитавал своята родина, и днес несправедливо се намира в руски арест." - поясни Евген Магда, който в момента е у нас по покана на Атлантическия съвет.

"Украйна е многонационална държава и не само украинци, но и българи, унгарци, поляци, руснаци защитават Украйна - факт, който нанася сериозен удар срещу руската пропаганда." - допълни той.

По-рано днес беше съобщено, че пленените моряци вероятно са преместени от окупирания Крим в Москва.
ЕС
, НАТО и българското правителство призоваха за незабавното им освобождаване.

Украинец с български произход сред задържаните в Крим моряци

Украинец с български произход сред задържаните в Крим моряци

Няма данни да е български гражданин, но ако е - ще му се осигури консулска защита

Владимир Варимез служи с договор в украинската армия. Припомняме, от 28 в Украйна е обявено военно положение, но не е обявена мобилизация.

Днес доц. Магда изнесе лекция пред студенти в Нов български университет. Утре, 30 ноември, ще бъде лектор на семинара "Руската хибридна агресия срещу европейските ценности. Намеса при провеждане на избори".