Украински гражданин от български произход на служба в украинската армия е сред задържаните войници на борда на един от трите кораба, опитали се да преминат Керченския пролив.
Това потвърджават от Министерството на външните работи - МВнР. В институцията са уведомени вчера.

Преминаването през Керченския проток е временно блокирано

Преминаването през Керченския проток е временно блокирано

Русия и Украйна взаимно се обвиняват в провокации

По информация на кмета на родното му село, той няма българско гражданство. Данни, че въпросният човек е български гражданин, няма и в информационните масиви в България.

Местят арестуваните украински моряци от Крим

Местят арестуваните украински моряци от Крим

Изписаха тримата ранени от болница

Страната ни ясно е заявила, че настоява за незабавно освобождаване на всички моряци от трите украински кораба.

Ако при допълнителни проверки се установи, че задържаният е и български гражданин, ще му осигурим консулска защита. Българското Генерално консулство в Одеса е във връзка с кмета на родното село на украинския войник от български произход.

Правителството: Русия незабавно да освободи моряците и корабите

Правителството: Русия незабавно да освободи моряците и корабите

Действията от страна на Руската федерация са нудопустими, счита Съветът по сигурността

С позиция българското правителство се присъеди към призивите на страни от ЕС и НАТО за сдържаност в района и освобождаване на задържаните украински моряци и плавателните съдове.

В рамките на брифинг по повод посещението на полския президент у нас Анджей Дуда, българският държавен глава Румен Радев също призова за диалог и мирно разрешаване на конфликта в Азовско море.

Припомняме, на 25 ноември сутринта се разигра сблъсък между украински и руски военноморски сили на Керченския пролив. В последствие се разбра, че няколко моряци са пострадали и се намират в болнично заведение, а останалите са задържани от руските сили за сигурност.