Украйна ще продължи да изпълнява задълженията си за транзит на руски петрол за Европа. Това заяви Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес той намекна, че Украйна може да спре доставките по тръбопровода "Дружба" през следващата година. Той отбеляза, че потоците от руски петрол може да спрат от януари, но по-късно направи завой като изтъкна, че Украйна подкрепя усилията на ЕС за разнообразяване на доставките на петрол и няма да наруши договорите до 2029 г.

Украйна е изпълнила и ще изпълни изцяло своите договорни задължения до планираната дата за завършване, защото това се отнася до нашите двустранни отношения с европейските страни, поясни Подоляк. Думите на Подоляк бяха потвърдени и от ръководителя на украинската нефтена и газова група Нафтогаз Олекски Чернишов. Украйна остава надежден партньор за европейските страни. Ще продължим да изпълняваме задълженията си по настоящите договори за транспортиране на газ и петрол, подчерта той.

Газопроводът "Дружба" пренася петрол от Русия до Беларус, където се разклонява на север към Полша и Германия и юг към Украйна, като последният маршрут обслужва Словакия, Унгария и Чехия.

Докато Европейският съюз се опитва да се откаже от руските енергийни доставки след нахлуването на Москва в Украйна през 2022 г., Чехия, Словакия и Унгария се нуждаеха от повече време да осигурят диверсификация на доставките си на петрол. По отношение на природния газ регионът е изправен пред спиране през следващата година, тъй като Киев планира да не подновява договора с Москва в края на 2024 г.

За Чехия не е проблем Украйна да спре руския петрол през "Дружба"

За Чехия не е проблем Украйна да спре руския петрол през "Дружба"

Това може да се случи от януари