Украйна и НАТО ще започнат обсъждания на пътна карта за присъединяване на Украйна в западния военен алианс, като Киев обещава да осъществи реформите и да изпълни критериите до 2020 г. Това обяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от "Ройтерс".

Говорейки заедно с Порошенко по време на посещението си в украинската столица, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтъкна, че алиансът е предоставил ново оборудване, за да бъдат разкрити извършителите на кибератаката, ударила Украйна през юни и разпростряла се в световен мащаб.

"Украйна ясно определи политическото си бъдеще и бъдещето в сферата на сигурността", коментира Порошенко пред журналисти.

"Днес ние ясно заявихме, че ще започнем обсъждане на екшън план за членство и нашите предложения за такава дискусия бяха приети с удоволствие", допълни украинският държавен глава.

В конфликт с Русия и сражавайки се с подкрепяните от Кремъл сепаратисти в Източна Украйна, Украйна прие през юни закон, поставяйки като приоритет членството в НАТО като външнополитическа цел.

Лидерите на НАТО се разбраха на среща на върха през 2008 г., че Украйна един ден ще стане член на алианса, а страната вече допринася с военни сили за мисиите на НАТО, включително в Афганистан.

Официалният план за членство в НАТО за Украйна ще означава да се постигнат целите по политическите, икономическите и военните реформи, като националните планове се представят ежегодно, за да се покаже напредъкът.

Ала налице са още по-големи бариери. Правилата на НАТО гласят, че желаещите членство трябва "да разрешат международните си спорове с мирни средства", което означава, че Украйна ще трябва да разреши конфликта в Донбас, при който досега бяха убити повече от 10 хил. души.

Срещата между Порошенко и Столтенберг се осъществи ден след като американският държавен секретар Рекс Тилърсън посети Киев и каза, че Русия трябва да предприеме първия ход в овладяването на насилието в Източна Украйна.

Тилърсън: Русия трябва да направи първите крачки за кризата в Украйна

Тилърсън: Русия трябва да направи първите крачки за кризата в Украйна

Порошенко се срещна с Тилърсън в Киев