Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че визитата на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Киев е силна демонстрация на подкрепа от страна на Вашингтон, информира Ройтерс.

Той също приветства назначението на Кърт Волкър като специален представител за минския мирен процес, заявявайки, че опитът на Волкър като дипломат от кариерата ще помогне за пълното изпълнение на споразуменията от Минск.

САЩ назначиха свой бивш посланик в НАТО да разрешава кризата в Украйна

САЩ назначиха свой бивш посланик в НАТО да разрешава кризата в Украйна

Кърт Волкър е експерт по външна политика и национална сигурност

Порошенко добави, че Волкър, придружаващ Тилърсън в Киев, ще остане в украинската столица за няколко дни, за да ускори координацията между Украйна и САЩ.

Тилърсън изтъкна от своя страна, че Русия трябва да направи първите крачки за намаляване на насилието в Източна Украйна, допълвайки, че основната и първа цел на Вашингтон е възстановяване териториалната цялост на Украйна.

Държавният секретар каза още, че САЩ ще проучат начини за промяна на статуквото по отношение на украинската криза.

По думите му руската намеса на американските президентски избори през 2016 г. все още е пречка за по-добри отношения с Москва.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че се организира телефонен разговор между лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия. Те ще обсъдят кризата в Украйна.

Песков поясни, че все още не е уточнена дата на разговора.

По-рано днес Доналд Тръмп коментира разговора си с Владимир Путин в кулоарите на Г-20 в Хамбург в петък. Той каза, че санкциите срещу Русия ще останат в сила, докато не бъдат разрешени кризите в Сирия и Украйна.

Санкциите срещу Русия остават, докато проблемите в Сирия и Украйна не се разрешат, отсече Тръмп

Санкциите срещу Русия остават, докато проблемите в Сирия и Украйна не се разрешат, отсече Тръмп

Иска да работи конструктивно с Русия