Украйна съобщи за руски обстрел срещу още цивилни обекти, сред които болница в североизточния град Вовчанск, съобщава "Асошиейтед прес".

По данни на местните власти атаката е предизвикала пожар в лечебното заведение и е нанесла щети по пет жилищни сгради.

На този фон украинските власти предупредиха за натрупване на руски войски в източните райони по-рано от очакваната от Киев нова офанзива на Русия, за която се подозираше, че ще започне около годишнината от инвазията.

Болница в североизточния град Вовчанск се запали късно в понеделник в резултат на обстрела, съобщиха регионалните украински служби за спешна помощ.

Обстрелът е причинил множество пожари в града, включително в двуетажната общинска болница, информират и от Държавната служба за извънредни ситуации в Харковска област в североизточната част на страната.

Аварийните екипи са евакуирали осем цивилни от мястото. Пожарът вече е потушен, няма жертви.

Украински губернатор: Русия натрупва сили в Източна Украйна

Украински губернатор: Русия натрупва сили в Източна Украйна

Руските сили пестели боеприпаси

Вовчанск е в района на Харков, който беше окупиран от руските сили след началото на инвазията, започнала на 24 февруари миналата година. Впоследствие обаче той беше отвоюван от украинските войски по време на контранастъпление.

Очакваният натиск на руски сили може да има за цел да си възвърне територията, изгубена от Москва при тази контраофанзива.

Украински официални лица посочват, че очакват ново движение в източните и южните части на Украйна, тъй като Кремъл се стреми да подосигури незаконно анексираните територии.

Руските сили се "прегрупират", докато се опитват да пробият украинските линии в пет района в източната и североизточната част на страната, съобщи днес украинската армия.

Украйна пак удължи военното положение

Украйна пак удължи военното положение

То ще продължи поне още 90 дни

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна посочи, че Москва съсредоточава усилията си близо до градовете Лиман, Бахмут, Авдиевка и Новопавловка в Донецка област, както и до Купянск в Харковска област.

В района на Донецк руските сили продължават да обстрелват Угледар - миньорски град, който е една от ключовите цели на Москва, съобщиха от украинското президентство.

Донецка област отчита забележим приток на руски войски през последните няколко дни, твърди областният управител Павло Кириленко.

"Прехвърлянето на части на руската армия продължава денонощно. Руският обстрел се засилва, натискът от руснаците се засилва всеки ден", заяви той.