Русия изпраща подкрепления в Източна Украйна преди нова офанзива, която може да започне следващата седмица по фронта, където се водят позиционни битки от месеци, каза украинският губернатор на Луганска област Сергей Гайдай, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

"Виждаме все повече и повече (руски) резерви да се разполагат в нашата посока, виждаме да се докарва повече оборудване...", заяви Гайдай.

"Те доставят боеприпаси, които се използват по различен начин от преди - това вече не е денонощен обстрел. Постепено започват да пестят, подготвяйки се за пълномащабно настъпление", каза Гайдай пред украинската телевизия.

"Най-вероятно ще им отнеме 10 дни, за да съберат резерви. След 15 февруари можем да очакваме (тази офанзива) по всяко време."

В очакване на пристигането на западната военна помощ, Украйна се готви за голяма руска офанзива, която да започне по "символични" причини около 24 февруари, когато се отбелязва една година от инвазията.

Самата Украйна също планира пролетна офанзива, за да си върне изгубената територия, но чака доставката на обещаните западни ракети с по-голям обсег и бойни танкове, като някои анализатори казват, че на страната са й необходими няколко месеца да бъде напълно готова.

Войната достига ключова точка с наближаването на първата си годишнина, като Украйна вече не печели на фронта, както през втората половина на 2022 г., а Русия увеличава натиска със стотици хиляди мобилизирани резервни войници, обобщава Ройтерс.

Институтът за изследване на войната (ISW) също отбелязва, че украински официални лица считат, че руските сили се готвят да започнат широкомащабна решителна офанзива в Източна Украйна в средата до края на февруари. Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви на 5 февруари, че украинската армия очаква Русия да започне решителната си офанзива около 24 февруари, за да обвърже символично атаката с първата годишнина от руското пълномащабно нахлуване в Украйна.

Резников също така уточни, че украинските военни не са наблюдавали формирането на руски настъпателни групи в Харковско и Черниговско направление или Беларус; Говорителят на украинското Южно оперативно командване Наталия Хуменюк отбеляза, че руските сили вероятно се концентрират върху започване на настъпателни операции на изток, а не в Южна Украйна.

Неназован съветник на украинската армия каза пред Financial Times, че Русия възнамерява да започне офанзива през следващите 10 дни (до 15 февруари), график, който ще позволи на руските сили да ударят украинските позиции преди пристигането на западни танкове и бойни машини на пехотата.

Пригожин предизвика Зеленски на дуел в небето над Бахмут

Пригожин предизвика Зеленски на дуел в небето над Бахмут

Във видеото, публикувано от пресслужбата на Пригожин, се твърди, че той се намира в руски изтребител Су-24