Украински официални лица считат, че руските сили се готвят да започнат широкомащабна решителна офанзива в Източна Украйна в средата до края на февруари. Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви на 5 февруари, че украинската армия очаква Русия да започне решителната си офанзива около 24 февруари, за да обвърже символично атаката с първата годишнина от руското пълномащабно нахлуване в Украйна.

Резников също така уточни, че украинските военни не са наблюдавали формирането на руски настъпателни групи в Харковско и Черниговско направление или Беларус; Говорителят на украинското Южно оперативно командване Наталия Хуменюк отбеляза, че руските сили вероятно се концентрират върху започване на настъпателни операции на изток, а не в Южна Украйна.

Неназован съветник на украинската армия каза пред Financial Times, че Русия възнамерява да започне офанзива през следващите 10 дни (до 15 февруари), график, който ще позволи на руските сили да ударят украинските позиции преди пристигането на западни танкове и бойни машини на пехотата.

Това пише в новия анализ на "Института за изследване на войната" (ISW).

ISW: Украйна очаква голяма руска офанзива в Донбас до март

ISW: Украйна очаква голяма руска офанзива в Донбас до март

Руски военни блокират интернета в Луганск

Ръководителят на администрацията на Луганска област Сергей Хайдай заяви, че руските сили продължават да разполагат резерви в Луганска област, за да нанесат удари след 15 февруари.

Избрани руски националистически гласове продължиха да изразяват скептицизъм към способността на Русия да започне успешна офанзива през края на февруари. Блогър, свързан с групата "Вагнер", отбеляза, че началникът на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов, който в момента командва руските сили в Украйна, има ограничен времеви прозорец, за да започне широкомащабна настъпателна операция в Украйна, преди тя да стане напълно невъзможна за изпълнение.

Друг ултранационалистически глас, бившият руски офицер Игор Гиркин, прогнозира, че руската решителна офанзива няма да бъде успешна, докато Русия не мобилизира повече работна ръка, индустрия и икономика.

Гиркин твърди, че атака без такава мобилизация скоро ще кулминира. И двете наблюдения подчертават, че руското военно командване изглежда бърза да започне решителната офанзива, вероятно преди пристигането на западната военна помощ и калния пролетен сезон в Украйна около април, който попречи на руските механизирани маневри през пролетта на 2022 г.

Германският канцлер Олаф Шолц подкопа фалшивия разказ на руския президент Владимир Путин, че предоставянето на германски танкове на Украйна застрашава руската сигурност. На 2 февруари Путин заяви, че германските танкове отново заплашват Русия, правейки фалшив паралел с Втората световна война. Шолц заяви, че забележките на Путин са "част от поредица от неясни исторически сравнения, които той използва, за да оправдае атаката си срещу Украйна".

Шолц добави, че Западът и Украйна имат "консенсус", че украинските сили ще използват само предоставени от Запада оръжия, за да освободят своите територии от руска окупация. Предоставянето на танкове Leopard от Германия не се различава от западното военно снабдяване на съветски танкове и оборудване за Украйна през цялата война и реакцията на Путин от 2 февруари вероятно е продължение на руската информационна операция за обезсърчаване на западната военна помощ за Украйна преди решителната офанзива на Русия. Информационните агенти на Кремъл засилват подобна риторика, че украинските сили ще използват бомби с малък диаметър, изстрелвани от земята (GLSDM) - които увеличават обхвата на HIMARS до 151 км от приблизително 80 км - за насочване към руска територия заедно с окупирани украински територии.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников потвърди на 5 февруари, че Украйна се е съгласила да не използва западни оръжия с голям обсег за нанасяне на удари по руски територии.

Удари по Крим? Медведев отговаря: „Цяла Украйна ще изгори“

Удари по Крим? Медведев отговаря: „Цяла Украйна ще изгори“

Нашият отговор може да бъде всякакъв, но ще бъде бърз, твърд и убедителен

Назначени от Кремъл руски служители продължават да прилагат схеми за социални помощи, насочени към деца и тийнейджъри в окупираните райони на Украйна, за да консолидират социалния контрол и интеграцията на тези територии в Русия. Руският комисар по правата на децата, Мария Лвова-Белова (назначена от руския президент Владимир Путин) се срещна с набор от руски окупационни служители на 6 февруари, за да обсъдят различни въпроси, свързани с децата и младежите в окупираните региони на Украйна. На среща с окупационния ръководител на Крим Сергей Аксьонов Лвова-Белова отбеляза, че кримското окупационно правителство е допринесло за "приемането" на деца от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области.

Руският президент Владимир Путин продължава да отваря вратата за по-нататъшна институционализирана корупция в Русия чрез законодателни манипулации. На 6 февруари Путин подписа указ, позволяващ на руските депутати и сенатори да не публикуват доходите си в публичното пространство.

Законът ще позволи на депутатите и сенаторите да публикуват доходите си в анонимна форма, която не съдържа личните им данни. Законът ще важи и за районните и общинските депутати. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че новият закон няма да засегне антикорупционните мерки и заяви, че "условията на специалната военна операция носят своите специфики".

Преди това Путин одобри указ от 29 декември 2022 г., който освобождава всички руски длъжностни лица, включително членове на армията и правоприлагащите органи, от подаването на публични декларации за доходите.

Тези два указа вероятно са опити на Кремъл да успокои политическите актьори, които съставляват вътрешната подкрепа на Путин и вероятно ще продължат да допринасят за институционализирането на корупцията в Русия.

Кремъл продължава да отрича легитимността и авторитета на финансиста от "Вагнер" Евгений Пригожин в Русия. Московски съд отказа да признае Пригожин за собственик и основател на частната военна компания (ЧВК) Вагнер, след като преразгледа делото на Пригожин срещу руския журналист Алексей Венедиктов на 6 февруари.

Пригожин съди Венедиктов през юни 2021 г. за това, че го е обвинил, че е "собственик на Вагнер", а съдът в Москва заключи, че информацията за собствеността на Пригожин върху Вагнер е "ненадеждна".

Пригожин се опита да отмени решението на съда на 19 януари, като твърдеше, че Венедиктов не е излъгал за собствеността на Пригожин върху Вагнер - вероятно в продължаващ опит да компенсира намаляващото му влияние след замяната на разкъсваните от войната сили на Вагнер около Бахмут с руски конвенционални части.

ISW по-рано предположи, че намаляващата зависимост на руската армия от силите на "Вагнер" около Бахмут вероятно намалява влиянието на Пригожин във вътрешния кръг на Кремъл.

Привлекателността на Пригожин в руското националистическо информационно пространство също може да намалява, тъй като той продължава да компенсира свръхкомпенсацията за кулминацията на атаката на Вагнер около Бахмут. Известен милблогър, свързан с Кремъл, коментира видео, показващо как Пригожин пилотира бомбардировач Су-24М, предполагаемо над Бахмут на 6 февруари. Милблогърът заяви, че Пригожин е станал главният играч в руското информационно пространство, а не традиционното руско военно командване, на което "липсва креативност ."

Пригожин също "обяви" правителствата на САЩ, Обединеното кралство и Канада за нелегитимни държави, които спонсорират тероризма според "Хартата на Вагнер". Блогърът заяви, че манипулирането на информационното пространство от Пригожин - по-специално уменията му за тролване - е позволило той да спечели повече политическо влияние от руски министър на отбраната.

ISW писа на 25 октомври, че Пригожин е въоръжил руското информационно пространство и разчитането на руския президент Владимир Путин на неговите сили, за да получи политическо влияние в Русия.

Признанието на блогъра за блестящата тактика на Пригожин може да означава, че националистическото информационно пространство, което не е свързано с Вагнер, може да се събужда за усилията на Пригожин да използва войната в Украйна за лична изгода. Блогърите, свързани с Вагнер, на свой ред продължиха да празнуват Пригожин и предишния командващ театъра армейски генерал Сергей Суровикин като единствените двама лидери, които са "потвърдили своята висока квалификация и се ползват с доверието на политическото ръководство на страната и народа".

Провалът на усилията на западните санкции срещу предоставянето на оръжейни компоненти на Иран вероятно е допринесъл за способността на Русия да заобиколи западните санкции, за да придобие компоненти за бойни дронове чрез военно сътрудничество с Иран. Официални представители на САЩ заявиха на 5 февруари, че Русия и Иран напредват с плановете за изграждане на иранска фабрика за дронове на руска земя, втората подобна международна фабрика за ирански дронове.

Иран откри фабрика за производство на дронове в Таджикистан - държава-членка на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) и кандидат за Евразийския икономически съюз (ЕАИС) - през май 2022 г.

Русия може да използва значителните си икономически връзки с Таджикистан чрез ОДКБ и ЕАЕС, за да изпере компоненти за дронове или да закупи произведени дронове за използване в Украйна, за да заобиколи международните санкции.

Британската разследваща група Conflict Armament Research (CAR) съобщи през ноември 2022 г., че 82% от иранските дронове Shahed-131, Shahed 136 и Mohajer-6, свалени в Украйна, са имали чипове, полупроводници и други компоненти, дошли от САЩ, въпреки високия внос и ограничения за контрол на износа на такива компоненти за Иран.

CAR също така отбеляза, че свалените дронове съдържат технологични възможности от по-висок клас и имат "значителен скок в способностите" в сравнение с други системи, наблюдавани преди това в Близкия изток.

Повечето произведени на Запад компоненти в свалените ирански дронове са произведени между 2020 г. и 2021 г., след изтичането на санкциите на Съвета за сигурност на ООН за тежки оръжия срещу Иран през 2020 г.

Повечето западни компании, чиито компоненти бяха открити в свалени ирански дронове в Украйна, отрекоха да продават директно компоненти на Русия, Иран или Беларус от началото на войната.

Представител на швейцарска производствена компания обаче отбеляза, че е невъзможно да бъдем напълно сигурни, че дистрибуторите на оръжейни компоненти не продават компоненти на санкционирани субекти, което предполага, че Русия, Иран или други санкционирани държави могат да използват вратички, позволяващи им да придобият западни произведени оръжейни компоненти чрез прокси актьори.

Руските конвенционални и нередовни сили може да изпитват все по-големи затруднения да набират служители от руските наказателни колонии поради високите загуби сред новобранците в наказателните колонии. Руското опозиционно издание "Медиазона" съобщи на 6 февруари, че групата Вагнер е провела втора кампания за набиране на затворници в края на 2022 г. и кампанията в поправителна колония 16 в Самара, Самарска област, е довела до само 340 новобранци, докато първата кампания е довела до над 1000 новобранци през лятото и есента на 2022 г.

Медиазона отбеляза, че други руски наказателни колонии виждат подобен спад в набирането на персонал. Медиазона разшири един доклад, че само 20 процента от затворниците, вербувани през 2022 г., са все още живи към 6 февруари. Руски източник твърди, че персоналът на руското Министерство на отбраната (МО) е транспортирал принудително 56 затворници от поправителна колония 41 в Юрга, Кемеровска област, на 5 февруари, което предполага, че руските власти увеличават принудителните мерки за експлоатация на затворници на фона на слабото доброволно набиране.

Руските окупационни власти продължават да поставят условия за дългосрочни усилия за генериране на сили в окупирана Украйна. Украинският съпротивителен център съобщи на 6 февруари, че руските сили въвеждат кадетски класове за 10-ти и 11-ти клас в училищата в окупираната Херсонска област, където учениците ще учат военно дело. Центърът съобщи, че руските окупационни служители ще предложат на завършилите този клас подофицерски звания, ако по-късно бъдат призовани. Тези усилия продължават да показват, че Кремъл се готви за продължителна война в Украйна, както ISW съобщи по-рано.

Руските сили продължават да се борят с етническото напрежение и напрежението между нередовните сили. Ръководителят на Руския следствен комитет Александър Бастрикин заяви на 5 февруари, че е "несправедливост", че хората от Централна Азия и Кавказ могат да се преместват в Русия, но не са задължени да служат в руската армия, и призова Русия да обмисли да даде приоритет на насочването на "натурализирани граждани", особено тези от Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан и Закавказието, за да участват във войната в Украйна. Хората от територии с висок дял на етнически малцинства поеха непропорционално тежестта на руската война в Украйна, както ISW съобщи по-рано.

Украинският генерален щаб заяви на 5 февруари, че болниците в окупираната Хорловка, Донецка област, са пълни с руски военнослужещи, тъй като руските сили продължават да лекуват ранените си в местни болници за сметка на местни цивилни.

Украинският генерален щаб също съобщи на 5 февруари, че внесеният медицински персонал от Якутия, Русия, е пристигнал в Свитлодарск, Донецка област, за да обслужва цивилна болница, в която са настанени около 70 ранени руски военнослужещи.

Руските официални лица и окупационните власти може да засилват оперативната сигурност, за да прикрият разполагането на нови руски сили в Донбас. Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко заяви на 6 февруари, че интернет доставчиците на Мариупол ще бъдат затворени за неопределено време на 11 февруари, вероятно в опит да попречат на жителите да публикуват руски военни движения през Мариупол в социалните медии.

Руските федерални субекти и окупационните власти продължават да участват в дейност, подобна на патронаж, за подпомагане на инфраструктурни проекти в окупираните територии. Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви на 5 февруари, че се е срещнал с делегация от служители на Томска област в Донецка област, след което благодари на делегацията на Томска област за предоставянето на хуманитарна помощ и строителни материали на Донбас, изпращайки лекари от Томска област в персонал на болници в окупираните територии и подкрепа на жителите на Донбас, принудени да напуснат домовете си.

Пушилин заяви, че той и делегацията на Томска област са обсъдили възможностите за съвместна реализация на план за заместване на вноса на базираната в Томск компания "IIma" и базираните в Донецк Ясиноватски машиностроителен и Кузбаски заводи.

Назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев заяви на 6 февруари, че "Световният руски народен съвет" е създал клон в окупирания Севастопол, Крим.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин обяви на 5 февруари, че окупационните служители на Русия и Донецка област са създали учредително събрание на "Световния руски народен съвет", организация, управлявана от Руската православна църква със самопровъзгласила се мисия да обедини всички руски хора независимо от тяхното местоживеене или политически възгледи.

Пушилин твърди, че "духовното единство е същността на руския народ" и съставна част от светогледа на Руската православна църква, който съответства на "импулса на цяла Русия" за превземане на Донбас.

Русия и Беларус провеждат щабна тренировка на войските си

Русия и Беларус провеждат щабна тренировка на войските си

Целта е осигуряване на военната сигурност на съюзната държава

Русия продължава да разширява военното си влияние в Беларус. Командващият военновъздушните сили на Беларус Андрей Лукянович заяви на 5 февруари, че Беларус ще получи ескадрила руски щурмови хеликоптери Ми-35 преди април 2023 г. и че Беларус планира да закупи неопределен брой многоцелеви изтребители Су-30СМ в неопределено бъдеще през 2023 г.

Медийният апарат на Кремъл продължава да рекламира информационната операция за руско нахлуване в Северна Украйна от Беларус. Известният пропагандист на държавната телевизия на Кремъл Владимир Соловьов посети съвместни руско-беларуски учения в Беларус в началото на февруари и пусна специален репортаж за развитието на съвместната руско-беларуска регионална групировка на силите по телевизионния канал "Россия 1" на 5 февруари.

Министерството на отбраната на Беларус обяви внезапна проверка на бойната готовност на Военната академия на Беларус на 6 февруари.