Министърът на вътрешните работи на Украйна нарече избирането на южнокорейския кандидат за ръководител на Интерпол "победа за страната" си, съобщава "Асошиейтед прес".

Украйна, заедно със страни от Запада и руски опозиционни фигури, категорично се противопоставиха кандидатът на Русия да заеме поста президент на международната полицейска организация.

Избраха южнокореец начело на Интерпол

Избраха южнокореец начело на Интерпол

Отхвърлиха кандидата на Русия

Критици на руския президент Владимир Путин алармираха против избирането на руския кандидат Александър Прокопчук, опасявайки се, че той би могъл да насърчи злоупотребата със системата за издаване на заповеди за арест на Интерпол.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков написа в "Туитър" от конферентната зала, където се проведе гласуването за новия шеф на Интерпол, изтъквайки, че "руският кандидат беше отхвърлен. Тази битка е спечелена!"

Междувременно говорителката на руското вътрешно министерство обяви, че руският кандидат за президент на Интерпол, който загуби изборите, щял да продължи да работи като вицепрезидент на международната полицейска организация.

Критици на Путин в обща борба руснак да не оглавява Интерпол

Критици на Путин в обща борба руснак да не оглавява Интерпол

Михаил Ходорковски и Бил Браудър

Прокопчук, срещу когото се обявиха САЩ, Великобритания и други европейски страни, загуби изборите по-рано днес от южнокорееца Ким Чен-ян.

Ким ще бъде президент до 2020 г., завършвайки 4-годишния мандат на своя предшественик Мън Хунвей, който беше арестуван в Китай по обвинение във взимане на подкупи.

САЩ подкрепят южнокорееца Ким за президент на Интерпол

САЩ подкрепят южнокорееца Ким за президент на Интерпол

Великобритания също изрази подкрепа...