Украйна очаква да произвежда и закупува около 200 000 бойни дрона годишно. Това каза по телевизията във вторник Юрий Шчигол, ръководител на Държавната служба за специални комуникации, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Според Шчигол от 40 милиарда гривни (1.08 млрд долара), отпуснати от правителството през юли за производство на дронове, вече са изразходвани 25 милиарда. Те са изразходвани по договори за производство на 22 000 ударни дрона, около 15 000 от които вече са извършени. прехвърлен във въоръжените сили на Украйна.

"Приблизително 180-200 хиляди дрона годишно със сигурност ще има", каза Шчигол, цитиран от Интерфакс-Украйна.

Шчигол каза още, че в допълнение към голямото потребление на ударни безпилотни летателни апарати, въоръжените сили на Украйна губят средно по 40-45 разузнавателни дрона на ден.

"Това са най-простите Mavic, Matrice и големи професионални дронове украинско и чуждестранно производство. Следователно е невъзможно да ги осигурим в такива количества едновременно, те не се произвеждат толкова много нито в света, нито в Украйна ", цитира Интерфакс-Украйна ръководителя на Държавната служба за специални комуникации.

Украйна разработва армия от бойни роботи камикадзе

Украйна разработва армия от бойни роботи камикадзе

Извършени са тестове на 25 украински робота, които варират от оръдейни кули до роботи камикадзе