Украйна очаква одобрението на преговорната рамка и началото на преговорите за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) през юни.

Това заяви в четвъртък президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

"Току-що разговарях с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. Ние активно подготвяме следващия етап на сближаване с Европейския съюз за юни - очакваме одобрение на преговорната рамка и реално начало на преговорите за присъединяване на Украйна", подчерта Зеленски.

Той подчерта, че Украйна и украинците заслужават това и че ЕС също има нужда от тази стъпка.

"И Европейският съюз се нуждае от тази стъпка не само политически, тъй като жизнената сила на Европейския съюз е да бъде европейски проект, който не оставя никого извън ЕС, никой, който наистина изповядва европейските ценности", каза той.

Припомняме, че председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви по време на посещението си в Киев по случай Деня на Европа, че ЕП ще подкрепи напълно Украйна на всички етапи от пътя ѝ към членство в ЕС.

Зеленски: Путин не мисли да спира, Украйна се нуждае от ясна позиция от всички страни

Зеленски: Путин не мисли да спира, Украйна се нуждае от ясна позиция от всички страни

Той се оплака, че някои представители на различни държави потвърждават, че санкциите не са толкова силни

Пресконференцията на Зеленски и Мецола в Киев трябваше да бъде прекъсната поради въздушна тревога. Те разговаряха с репортери в двора на канцеларията на президента на Украйна, когато прозвуча тревогата.

Президентът на Украйна попита Мецола как се чувства, а тя отговори, че е разтревожена, пише "Укринформ".

"И това е 9 май. Това е истинското им отношение към борбата с нацизма. Това е тяхната реалност, това е", каза в тази връзка Зеленски.

Зеленски: Путин не мисли да спира, Украйна се нуждае от ясна позиция от всички страни

Зеленски: Путин не мисли да спира, Украйна се нуждае от ясна позиция от всички страни

Той се оплака, че някои представители на различни държави потвърждават, че санкциите не са толкова силни

Въздушна тревога бе обявена в по-голямата част от Украйна, включително Киев. ВВС на украинските въоръжени сили обясниха тревогата с активността на руската тактическа авиация и заплахата от използване на балистични ракети от североизток. Малко по-късно тревогата в повечето региони на Украйна беше отменена.

Мецола изненадващо посети Киев, по случай Деня на Европа. Визитата не бе обявена предварително. Пътуването до Украйна вероятно е последното за Мецола като председател на Европейския парламент, тъй като след по-малко от месец европейците ще избират нов парламент.

"Обратно в страната на смелите. В Киев на Деня на Европа", написа тя в социалната мрежа Х (бивш Twitter).

Европейският парламент несъмнено е в челните редици на подкрепата за Украйна, изтъкна председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук. Това беше първата институция в ЕС, която се застъпи за предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в Европейския съюз, добави той.

Европейският парламент винаги е имал силен глас, когато е ставало въпрос за създаване на международна коалиция в подкрепа на нашата борба за свобода и европейски ценности", нещо, което Украйна "винаги ще оценява, добави Стефанчук.

Руският лидер Владимир Путин живее в "информационен аквариум" и няма намерение да спре. Украйна се бори за себе си и за Европа и затова се нуждае от международна подкрепа. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък по време на съвместната пресконференция.

Ние трябва да защитим Украйна. Това е нашето бъдеще и независимост. Путин няма да спре. Той е в този информационен аквариум, в този свят, изграден от неговите разузнавателни служби, той живее в него".

Зеленски спомена първата глобална среща на върха за мирно уреждане в Украйна, планирана за средата на юни в Швейцария, като призова страните ясно да изразят позицията си по този въпрос.