Днес Украйна представи в Европейския съюз втората част от отговорите на специален въпросник за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение.

"Днес направихме още една стъпка - много важна и не само формална - по пътя ни към Европейския съюз. Украйна изпрати втората част от отговорите на специален въпросник, който всяка страна, която се стреми да бъде част от ЕС, трябва да попълни. Обикновено се харчат месеци и месеци за това. Но ние направихме всичко за няколко седмици", каза президентът.

Той подчерта, че документът съдържа хиляди страници.

"Днес проведохме разговор за нашата европейска интеграция с Шарл Мишел, председател на Европейския съвет и Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия. Тя отбеляза, че е изумена от скоростта, с която нашите служители попълни въпросника. ​​Насърчава Европейската комисия (ЕК) да действа също толкова бързо", каза Зеленски.

Зеленски се зарече на 9 май: Нито късче украинска земя за Русия

Зеленски се зарече на 9 май: Нито късче украинска земя за Русия

"В Деня на победата над нацизма ние се борим за нова победа. Пътят към нея е труден, но не се съмняваме, че ще победим"

Президентът добави, че очаква през юни да получи положителен отговор относно придобиването на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС.

Както УНИАН съобщи по-рано, на 28 февруари Зеленски подписа заявление за членство на Украйна в Европейския съюз.

На 18 март Зеленски, след разговор с председателя на Европейската комисия, обяви, че заключението на ЕК относно кандидатурата за членство ще бъде изготвено до няколко месеца.

На 8 април, по време на посещение в Киев, председателят на Европейската комисия фон дер Лайен връчи на Зеленски въпросник, чието попълване е необходима стъпка, за да се даде на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС.

До юни ЕК ще се произнесе по кандидатурата на Украйна за членство в ЕС

До юни ЕК ще се произнесе по кандидатурата на Украйна за членство в ЕС

Лидерите са разделени относно това колко бързо Брюксел би могъл да приеме Украйна като член.

На 15 април стана известно, че работата по първата част на въпросника е завършена.