Украинските военновъздушни сили очакват рекорден брой руски атаки с дронове на своя територия тази зима. Това коментира полковникът от ВВС Юрий Игнат в неделя, докато Киев се подготвя за втора зима на масови бомбардировки върху своите енергийни съоръжения.

По думите му данните за септември показват, че използването на ирански дронове камикадзе Shahed от Русия ще разбие цифрата от миналата година.

"Тази есен и зима... вече е постигнат рекорд по отношение на броя на дронове Shahed. Над 500 (бяха използвани) през септември", каза Игнат в интервю за националната телевизия.

Той контрастира това число след "кампанията на Русия" с въздушни удари срещу Украйна миналата зима, когато около 1000 безпилотни самолета Shahed са били използвани за шест месеца.

Атаките срещу енергийни съоръжения миналата зима повредиха значителна част от енергийната система на Украйна и принудиха повечето градове да ограничат електричеството и топлата вода.

Въпреки че Украйна засили противовъздушната си отбрана, официални лица предупредиха за риска от повторение тази зима, като електрическата мрежа все още е далеч от възстановяване след последната серия бомбардировки.

Британското разузнаване: Русия внедрява собствена версия на иранските шахеди

Британското разузнаване: Русия внедрява собствена версия на иранските шахеди

Москва обаче остава зависима от доставките на компоненти и цели оръжия от Иран