Руската армия премества резервите си към Бердянск и Мелитопол. Видео с движението на огромна колона от военна техника публикува в канала си в "Телеграм" съветникът на кмета на Мариупол Петр Андрюшченко, цитиран от украинското издание "Фокус".

Според Анрюшченко голямо количество военна техника идва от Русия и се движи през Мангуш, района на Мариупол, в посока Бердянск и Мелитопол. Също така, част от живата сила на противника на камиони с прикачено малокалибрено оръжие е била изпратена от Урзуф по пътя към Бердянск. В доклада се казва, че от Русия са пристигнали допълнителни части на въоръжените сили на РФ.

На 24 декември Андрющенко вече съобщи за аномално движение на руска военна техника и прехвърляне на окупационни войски към Мелитопол. Той също така отбеляза, че тези колони се движат и към Бердянск. Вероятно въоръжените сили на Руската федерация са започнали прехвърлянето на войски за укрепване на фронтовата линия в Запорожка област.

Според "Фокус" германското министерство на отбраната разглежда два сценария за развитието на по-нататъшните събития от войната в Украйна. По-специално, те смятат, че голяма руска офанзива в Украйна може да започне следващия април, в опит да се превземе целият Донбас. Но вторият вариант предполага, че руските въоръжени сили ще отидат до Киев и полската граница, а също така ще атакуват източната част на Украйна.

ISW: Путин готви зимна офанзива

ISW: Путин готви зимна офанзива

Новото настъпление едва ли ще е успешно