Украински съд призна руски военен пилот за виновен в нарушение на законите и обичаите на войната (ал. 2 на член 28, ал. 1 на член 438 от Наказателния кодекс на Украйна). Пилотът, чието име не се споменава от украинските власти е обвинен, че е хвърлил 8 въздушни бомби върху телевизионната кула в Харков на 6 март 2022 г., съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Той беше осъден на 12 години затвор. Съдът удовлетвори и гражданските искове на пострадалите - три компании на обща стойност над 1,1 милиона гривни (55 хил. лв.)", съобщават от Главната прокуратура на Украйна.

На 6 март Националната гвардия на Украйна свали самолет Су-34, пилотът е катапултирал и е бил задържан на земята от украински военнослужещи.

По време на разследването се оказва, че през март 2022 г. той е получил заповед да унищожи граждански обекти на територията на Харков и Харковска област, по-специално радиотелевизионната предавателна станция (РТПС) в Харков, която, според украинските власти, е граждански обект.

"Осъденият, съзнавайки незаконността на бойната заповед, не се е отказал да я изпълни и е бомбардирал Харковската РТПС с 8 авиобомби ФАБ-500 с общ тротилов еквивалент 2 тона 400 кг", съобщиха от Главната прокуратура .

Според руската държавна агенция ТАСС става въпрос за майор Александър Красноярцев.

В Украйна осъдиха руски танкист, стрелял по жилищна сграда

В Украйна осъдиха руски танкист, стрелял по жилищна сграда

Той е признал вината си