Съд в Украйна осъди на 10 години затвор руския танкист Михаил Куликов, обвинен в обстрел на жилищна сграда в покрайнините на северния град Чернигов. Куликов стана вторият руски войник, осъден в Украйна след началото на инвазията, информира Руската служба на Би Би Си.

Деснянският районен съд на Чернигов призна Куликов за виновен по член за нарушаване на законите и обичаите на войната.

Процесът срещу Куликов започна в Чернигов на 24 юни. На първото съдебно заседание той по същество призна вината си. На 4 август прокурорът поиска от съда руснака да бъде осъден на 10,5 години затвор.

Според прокуратурата на 26 февруари 31-годишният Куликов по заповед на своя командир е стрелял от танк Т-72Б в многоетажна жилищна сграда в покрайнините на Чернигов. В резултат на изстрела са разрушени апартаменти, но няма жертви. В същия ден Куликов е пленен от украинските военни.

Според Куликов командир на име Шчеткин му казал, че в един от апартаментите на многоетажната сграда има ръчен противотанков гранатомет (РПГ), след което той е насочил кулата на танка и е стрелял. Куликов потвърди пред съда, че е разбрал, че стреля по жилищна сграда.

"Всичко беше направено бързо, автоматично. Като от страх. Беше страшно за мен, за екипажа," е заявил той пред съда.

Куликов също каза, че се разкайва и се извини на пострадалите собственици на апартаменти и жители на Украйна.

"Извинявам се на народа на Украйна, че нахлух тук, беше грешно от наша страна. А за моя удар - много съжалявам, че го направих. И в бъдеще не бих изпълнявал подобни заповеди, тъй като те са престъпни", - каза той.

Министерството на отбраната на Русия многократно е заявявало, че атакува само военни цели и инфраструктура. Майор Шчеткин, който според украинско издание вече е бил разменен към момента на започване на процеса, също отрече в интервю с блогъра Юрий Золкин неговите танкове да са стреляли по хора или жилищни сгради.

Куликов е жител на град Алейск, Алтайски край. Служил е в руската армия по договор като стрелец-оператор на гвардейската мотострелкова бригада в състава на 41-ва общовойскова армия на Въоръжените сили на Русия.

В края на май в Украйна беше осъден на доживотен затвор 21-годишният руски войник Вадим Шишимарин за убийството на цивилен в Сумска област. На 29 юли Апелативният съд замени доживотната му присъда с 15 години затвор.

Руските сепаратисти в Донецк осъдиха на смърт трима чуждестранни бойци, пленени по време на бойните действия в Украйна след 24 февруари, а в момента се води още един процес срещу други чуждестранни бойци. Според Русия и проруските сепаратисти чуждестранните бойци, воюващи за Украйна са считани за наемници и те не попадали под юрисдикцията на Виенските конвенции за военнопленниците и не се ползват с особена закрила. Москва дори заплаши. че ще организира "международен трибунал" за някои от пленените бойци от полка "Азов", защитавали се в завода "Азовстал" в Мариупол.

Европарламентът иска специален трибунал да разследва престъпленията на агресия

Европарламентът иска специален трибунал да разследва престъпленията на агресия

Евродепутатите също така настояват ЕС да предостави всички необходими ресурси за създаването на такъв трибунал