Киевският апелативен съд замени в петък доживотната присъда на руския военнослужещ Вадим Шишимарин с 15 години лишаване от свобода, съобщиха украинските медии, цитирани от Руската служба на Би Би Си и ТАСС.

На 23 май съдът в Киев осъди Шишимарин на доживотен затвор. Той беше обвинен в убийството на цивилен гражданин в Сумска област. Шишимарин стана първият руски войник от началото на спецоперацията, осъден от украински съд.

На 13 юли Киевският апелативен съд започна да разглежда жалбата на Шишимарин срещу присъдата му за доживотен затвор. На заседанието адвокатът на обвиняемия Виктор Овсянников нарече доживотната присъда твърде тежка мярка, която не трябва да се прилага предвид доброволното предаване и самопризнание, които са смекчаващи вината обстоятелства. Адвокатът поиска от съда да оправдае клиента му по обвинения в нарушаване на правилата и обичаите на войната, настоявайки, че съдът неправилно е квалифицирал действията на осъдения. В частност защитата посочи, че Шишимарин не е водил прицелен огън.

Украйна започва първо дело срещу руски войник за изнасилване

Украйна започва първо дело срещу руски войник за изнасилване

32-годишният мъж ще бъде съден задочно