Въоръжените сили на Украйна са отбили атаки на руски войски извън населените места Бударка, Тернив, Соледар, Первомайск, Невелске и Победа. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи това във Facebook.

По оперативна информация към 18:00 часа на 9 октомври, Русия се опитва да задържи временно завзетите територии, като съсредоточава усилията си върху опити за осуетяване на действията на Силите за отбрана на Украйна в определени райони. Руската армия води настъпателни действия край Бахмут и Авдиевка. Противникът обстрелва позициите на украинските войски по цялата линия на съприкосновение, изгражда отбранителни рубежи по отделни направления и води разузнаване от въздуха.

Нарушавайки нормите на международното хуманитарно право, законите и обичаите на водене на война, врагът нанася удари по критична инфраструктура и жилищни райони на населените места. Остава заплахата противникът да нанесе въздушни и ракетни удари по Украйна, се казва още в съобщението.

Би Би Си: Експлозии в окупираните територии на Украйна

Би Би Си: Експлозии в окупираните територии на Украйна

Няма официално потвърждение

През изминалото денонощие руснаците са нанесли пет ракетни и 12 въздушни удара и са използвали РСЗО повече от 30 пъти.

От вражеските удари са засегнати населението и съоръженията на повече от 30 населени места. Сред тях са Березнехувате, Макеевка, Спирне, Билохоривка, Зеленополия, Времивка, Маринка, Новомихайловка, Въгледар, Давидов Брид, Нова Камянка и Трифоновка.

Противникът е използвал 20 крилати, въздушни и зенитни управляеми ракети, за да удари Запорожие. Освен това противникът продължава да използва безпилотни летателни апарати Shahed-136 иранско производство. Един от тях беше унищожен от украинските сили за ПВО в Черно море.

Украйна: Русия ни удря с ракети от Беларус

Украйна: Русия ни удря с ракети от Беларус

Това се случва за първи път от август месец