Министерството на външните работи на Украйна в понеделник отхвърли обвинения на  грузинските власти и служби за сигурност за предполагаемото участие на Киев в подготовката на държавен преврат в страната.

Това заяви говорителят на Министерството на външните работи Олег Николенко, който се включи във Facebook, за да коментира въпроса, съобщава "Укринформ".

Той отбеляза, че украинската дипломация е взела под внимание изявленията на грузинските служители на сигурността, които твърдят, че украинската страна е била замесена в подготовката на бунта в Грузия.

"Този доклад не е верен. Сегашното грузинско правителство отново се опитва да демонизира Украйна, за да разреши вътрешните си политически проблеми. Украинската държава не се е намесвала, не се намесва и няма планове да се намесва във вътрешните работи на Грузия ", подчерта дипломатът.

Грузинското правителство обвини проевропейската опозиция в подготовка на преврат

Грузинското правителство обвини проевропейската опозиция в подготовка на преврат

Тбилиси очаква негативен отговор на европейската му кандидатура да предизвика "Евромайдан"

Припомняме, че по-рано Агенцията за национална сигурност на Грузия твърди, че е разкрила подкрепян от Украйна заговор за сваляне на все по-проруското правителство на страната, само седмици преди дългоочакваното решение по молбата ѝ за присъединяване към ЕС.

На брифинг в понеделник Бача Мгеладзе, заместник-директор на звеното за борба с тероризма на службата за държавна сигурност на Грузия, твърди, че "заговорниците се готвят да свалят държавата", тъй като се очаква Брюксел да излезе с отрицателно становище относно кандидатурата на страната за членство като част от плановете за разширяване на блока през октомври.

Въпреки че Мгеладзе не предостави доказателства в подкрепа на взривоопасните твърдения, той посочи редица високопоставени опозиционни политици, свързани с намиращия се в затвора бивш президент Михаил Саакашвили, които според него стоят зад заговора, както и "заместник-началника на военното разузнаване" на Киев. Според Мгеладзе доброволци от Грузинския легион, който в момента се бие срещу Русия в Украйна, биха помогнали за "оркестрирането на Евромайдана", оприличавайки го на революцията в Украйна от 2014 г., която постави страната по пътя към европейска интеграция.

Украйна привика грузинския посланик заради Саакашвили

Украйна привика грузинския посланик заради Саакашвили

Здравословното му състояние притесни Киев

Необоснованите твърдения са последните в поредица от остри спорове между Грузия и ЕС. Само преди седмици правителството заяви, че ще започне процедура по импийчмънт срещу президента Саломе Зарубашвили заради нейни приятелски работни посещения в европейски държави, докато западни дипломати осъдиха неуспеха да осигурят сигурност за гей-парад в столицата Тбилиси през лятото .

В конституцията на Грузия е заложена амбицията за присъединяване към ЕС и НАТО. Но на фона на опасенията, че популистката партия "Грузинска мечта" отстъпва от правата на човека и гражданските свободи, миналата година Брюксел не даде на страната кандидатски статут, като същевременно предостави същия статут и на Украйна, и на Молдова. Вместо това блокът представи списък от 12 ключови реформи, които Грузия трябва да предприеме.

По-рано този месец, при посещение в Тбилиси, първият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че "извършената от Грузия работа е призната, но са необходими допълнителни усилия. Остава малко време до вземането на тези важни решения за бъдещето на Грузия, затова силно насърчаваме грузинските власти да се възползват от тази възможност.

Бидзина Иванишвили, олигархът и бивш министър-председател, чието приблизително нетно състояние възлиза на до половината от БВП на страната, "изглежда е до голяма степен отговорен" за промосковския завой на Грузия от началото на войната на Русия в Украйна, се казва в доклад на Европейския съвет за международни отношения. Въпреки че една пета от територията на Грузия е под контрола на силите на Кремъл и техните подставени лица в Южна Осетия и Абхазия, тя се превърна в ключов център за паралелния износ за Русия, нарушаващ санкциите.

Зеленски: Спасете Саакашвили!

Зеленски: Спасете Саакашвили!

Бившият грузински президент, който се намира в затвора, бе приет в болница