Агенцията за национална сигурност на Грузия твърди, че е разкрила подкрепян от Украйна заговор за сваляне на все по-проруското правителство на страната, само седмици преди дългоочакваното решение по молбата й за присъединяване към ЕС, пише "Политико"

На брифинг в понеделник Бача Мгеладзе, заместник-директор на звеното за борба с тероризма на службата за държавна сигурност на Грузия, твърди, че "заговорниците се готвят да свалят държавата", тъй като се очаква Брюксел да излезе с отрицателно становище относно кандидатурата на страната за членство като част от плановете за разширяване на блока през октомври.

Въпреки че Мгеладзе не предостави доказателства в подкрепа на взривоопасните твърдения, той посочи редица високопоставени опозиционни политици, свързани с намиращия се в затвора бивш президент Михаил Саакашвили, които според него стоят зад заговора, както и "заместник-началника на военното разузнаване" на Киев. Според Мгеладзе доброволци от Грузинския легион, който в момента се бие срещу Русия в Украйна, биха помогнали за "оркестрирането на Евромайдана", оприличавайки го на революцията в Украйна от 2014 г., която постави страната по пътя към европейска интеграция.

"Тези твърдения за преврат са абсурден опит на (управляващата) партия "Грузинска мечта" да създаде необходимите предпоставки, за да позволи по-нататъшни арести и тормоз на политически опоненти преди изборите в страната следващата година", каза пред "Политико" Давид Кезерашвили, опозиционен политик, служил като министър на отбраната по време на руската инвазия в Грузия през 2008 г.

Михаил Саакашвили гасне в затвора

Михаил Саакашвили гасне в затвора

През последните месеци здравословното му състояние бързо се влоши

"Решението да се назоват ключови длъжностни лица от армията на президента Зеленски като лидери на преврата несъмнено ще задълбочи разрива, който вече съществува между двете правителства, и ще потвърди широко разпространените подозрения, че сегашното грузинско правителство бързо се връща в хватката на Кремъл."

Необоснованите твърдения са последните в поредица от остри спорове между Грузия и ЕС. Само преди седмици правителството заяви, че ще започне процедура по импийчмънт срещу президента Саломе Зарубашвили заради нейни приятелски работни посещения в европейски държави, докато западни дипломати осъдиха неуспеха да осигурят сигурност за гей-парад в столицата Тбилиси през лятото .

В конституцията на Грузия е заложена амбицията за присъединяване към ЕС и НАТО. Но на фона на опасенията, че популистката партия "Грузинска мечта" отстъпва от правата на човека и гражданските свободи, миналата година Брюксел не даде на страната кандидатски статут, като същевременно предостави същия статут и на Украйна, и на Молдова. Вместо това блокът представи списък от 12 ключови реформи, които Грузия трябва да предприеме.

По-рано този месец, при посещение в Тбилиси, първият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че "извършената от Грузия работа е призната, но са необходими допълнителни усилия. Остава малко време до вземането на тези важни решения за бъдещето на Грузия, затова силно насърчаваме грузинските власти да се възползват от тази възможност.

Бидзина Иванишвили, олигархът и бивш министър-председател, чието приблизително нетно състояние възлиза на до половината от БВП на страната, "изглежда е до голяма степен отговорен" за промосковския завой на Грузия от началото на войната на Русия в Украйна, се казва в доклад на Европейския съвет за международни отношения. Въпреки че една пета от територията на Грузия е под контрола на силите на Кремъл и техните подставени лица в Южна Осетия и Абхазия, тя се превърна в ключов център за паралелния износ за Русия, нарушаващ санкциите.

САЩ наложиха санкции на фирми от Русия, Турция, ОАЕ и Грузия за заобикаляне на санкциите

САЩ наложиха санкции на фирми от Русия, Турция, ОАЕ и Грузия за заобикаляне на санкциите

В списъка попадат над 150 фирми и физически лица