Украинският министър на отбраната Рустем Умеров отстрани висш служител, докато властите разследват подозрения за корупция при снабдяването с оръжия, съобщиха от неговото министерство в петък, предава "Ройтерс".

Умеров пое поста миналата година с обещанието да изчисти подкупите в министерството, докато западните партньори на Украйна обмислят изпращането на повече военна помощ на Киев след пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г.

Тоомас Нахкур, който ръководеше отдела за техническа политика и разработване на оръжия на министерството на отбраната, беше отстранен, след като беше обявен за официален заподозрян по неуточнен криминален случай, написа министерството в приложението за съобщения Telegram.

Решението влезе в сила на 1 февруари, се казва в съобщението.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви миналата седмица, че е разкрила схема от настоящи и бивши служители, както и бизнесмени за присвояване на около 40 милиона долара чрез осигуряване на авансово плащане за артилерийски снаряди, които никога не са били предоставени.

СБУ не назовава имената на заподозрените, но украинските медии идентифицираха Нахкур като един от тях.

Предшественикът на Умеров беше уволнен миналия септември след няколко корупционни скандала в министерството на отбраната, въпреки че имаше силни отношения със западните съюзници на Киев.

ISW: Валерий Залужни иска военно и технологично преоборудване на армията

ISW: Валерий Залужни иска военно и технологично преоборудване на армията

Нови стратегии от Киев срещу агресията на Кремъл