Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужни представи цялостна стратегия за завземане на инициативата на целия театър на военните действия в Украйна и нейното запазване, за да се улеснят украинските победи на бойното поле въпреки численото предимство на Русия в жива сила и материални средства.

Това сочи в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Стратегията на Залужни има за цел да компенсира съществуващите предизвикателства пред Украйна и да преследва предимства пред руската армия чрез широко разпространени технологични иновации и адаптация.

На 1 февруари Въоръжените сили на Украйна публикуваха есе на Залужни, озаглавено "За съвременния дизайн на военните операции в руско-украинската война: в борбата за инициативата", в което Залужний твърди, че изискванията за всяка една война са уникални и че тези изисквания диктуват уникална стратегия за победа.

Залужни определи "решаващите условия" за провеждане на успешни операции от страна на Украйна, които включват постигане на абсолютно превъзходство във въздуха, за да се даде възможност за ефективен украински огън, логистика и разузнаване; изземване на инициативата чрез лишаване на руските сили от възможността да провеждат настъпателни или отбранителни операции; увеличаване на украинската мобилност при ограничаване на руската мобилност; осигуряване на безопасен достъп до неуточнени ключови линии и важни терени; и лишаване на руските сили от всякакви възможности за възстановяване на загубени позиции и увеличаване на руските оперативни усилия.

Решаващите условия, които Залужни изтъкна, на практика ще дадат на украинските сили инициативата в целия театър и ще създадат условия за провеждане на оперативни действия от страна на Украйна.

Залужни твърди, че бързото развитие на новите технологии променя средствата, с които Украйна може да постигне тези "решаващи условия", и че украинските сили не могат да използват конвенционални методи за постигане на тези условия, като се има предвид по-добрата способност на Русия да мобилизира хора.

Залужни твърди, че новите технологични средства, като безпилотни самолети, безпилотни системи, системна интеграция и други модерни технологични системи, могат да позволят на украинските сили да увеличат бойния си потенциал, използвайки по-малко ресурси, и да нанесат максимални щети на руските сили.

Залужни твърди, че украинските ограничения и геополитическите предизвикателства стимулират Украйна да продължи да развива и институционализира тези нови средства.

Залужни заяви, че "нестабилната политическа ситуация около Украйна" е довела до намаляване на международната военна подкрепа за Украйна, че Русия вероятно ще се опита да провокира други конфликти, за да отклони още повече вниманието на Запада от Украйна, и че партньорите на Украйна са изчерпали запасите си от ракетни и артилерийски боеприпаси, без да разполагат със средства за бързо производство на тези оръжия.

Залужни твърди, че неефективните санкции позволяват на отбранително-промишлените бази (ОПБ) на Русия и нейните партньори да поддържат позиционна война на изтощение, която е в полза на Русия спрямо Украйна, и че Русия има значително предимство пред Украйна в мобилизирането на човешки ресурси.

Залужни изтъкна също така несъвършената украинска регулаторна рамка за разширяване на ДИБ на Украйна, въпреки че украинските официални лица все повече приоритизират усилията за отстраняване на този проблем.

Пред CNN Залужни даде рецепта за победата над Русия

Пред CNN Залужни даде рецепта за победата над Русия

Дроновете се развиват и използват в тази война с главоломни темпове

Залужни заключи най-вече, че несигурният характер на войната в Украйна затруднява съюзниците на Украйна да определят конкретни приоритети за подпомагане на сигурността на Украйна.

Залужни заяви, че "основната възможност за получаване на предимство е да се овладее целият арсенал от сравнително евтини, нови и изключително ефективни и бързо развиващи се средства".

Залужни специално подчерта безпилотните системи като област, в която Украйна може да използва новите възможности за промяна на ситуацията на фронта.

Залужни призова Украйна да въведе нова "философия" за подготовката и провеждането на военни операции, която да позволи на украинските сили да използват тези нови методи съгласувано в преследването на единна цел.

Залужни заяви, че новите технологични средства ще разширят и видовете операции, които Украйна може да провежда в подкрепа на войната, като те могат да включват операции за намаляване на икономическия потенциал на Русия, операции, насочени към пълната изолация и изтощаване на Русия, роботизирани операции за търсене и нанасяне на удари, роботизирани операции за контрол на кризисен район, психологически операции и отбранителни "безконтактни" операции.

Залужни също така призова украинските сили систематично да напредват по отделни направления, за да генерират "необходимите ефекти" в развитието на съгласувано "цифрово поле"; контролиране на радиоелектронната (кибернетичната и електромагнитната област) ситуация по фронтовата линия; комбиниране на атаки с безпилотни и кибернетични средства; и подобряване на логистиката.

Русия атакува с дронове Кривой рог

Русия атакува с дронове Кривой рог

Поредна нощ на агресия

Залужни изрично предположи, че пренастройването на операциите за интегриране на безпилотни системи може да позволи на украинските сили да запазят личния състав, оръжията и оборудването, като същевременно нанасят масирани удари по руските военни обекти и инфраструктура.

Залужни призова Украйна да преразгледа военните си усилия и да създаде "напълно нова държавна система за технологично преоборудване", която да овладее новите средства и тяхната експлоатация.

Залужни се застъпи за това Украйна да преустрои държавните системи за подкрепа на украинските изследвания, развойна дейност, научна поддръжка, производство и поддръжка, обучение на персонала и обобщаване на бойния опит, използване на силите, гъвкаво финансиране и логистика, за да се даде приоритет на развитието и използването на бързо развиващите се технологии.

Залужни добави, че Украйна може да създаде системата, която той предвижда, с достатъчен обем на производство, в рамките на пет месеца.

Залужни заключи, че тази нова система, заедно с нов подход към военните операции, може да даде възможност на Украйна да спре настоящата агресия на Русия и да защити Украйна в бъдеще.

Украинските сили успешно удариха и потопиха кораб на руския Черноморски флот (ЧФ) в Черно море близо до окупирания Крим в нощта на 31 януари срещу 1 февруари.

Украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) публикува на 1 февруари кадри, на които се вижда как украински морски дронове нанасят удар по корветата "Ивановец" клас "Тарантул" (41-ва ракетна бойна бригада) край езерото Донузлав в окупирания Крим.

Сенатът на САЩ ще разгледа законопроекта за помощ за Украйна следващата седмица

Сенатът на САЩ ще разгледа законопроекта за помощ за Украйна следващата седмица

Пробив в Конгреса

Украинските военноморски сили съобщиха, че потъването на "Ивановец" е значителна загуба за ЧФ, тъй като ЧФ разполага само с три кораба от клас 1241.1 (Тарантул), и отбелязаха, че преди това украинските сили са повредили корвета от клас 1239 "Бора" в състава на 41-ва бригада ракетни катери.

Украинските военноморски сили заявиха, че в "Ивановец" обикновено има 40 души личен състав, а ГУР заяви, че руските операции по търсене и спасяване са били неуспешни.

ISW продължава да оценява, че успешните украински удари по кораби и инфраструктура на ЧФ са ограничили способността на ЧФ да действа в западната част на Черно море.

Известен руски военен блогър, свързан с Кремъл, твърди, че през нощта на 31 януари срещу 1 февруари украинските сили са изстреляли 12 предоставени от Запада ракети SCALP или Storm Shadow срещу окупирания Крим.

Блогърът твърди, че руските сили са свалили пет ракети близо до военновъздушната база Белбек в окупирания Севастопол и шест ракети над Яна Капу, Хвардиске и северозападно от Севастопол, както и че една ракета е ударила близо до военновъздушната база Белбек, но не е нанесла щети.

Нито украински, нито руски официални лица потвърдиха тези твърдения. Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат заяви, че украинските удари на 31 януари по военновъздушната база Белбек са повредили "няколко обекта", но отбеляза, че украинските власти се нуждаят от повече сателитни снимки, за да потвърдят кои обекти са поразени от украинските сили.

Украйна потопила руски ракетен катер край Крим

Украйна потопила руски ракетен катер край Крим

Вероятно са използвани безпилотни лодки-камикадзе

Руските блогъри продължиха да изразяват недоволството си от продължаващите тактически грешки на руските сили по време на настъпателните операции в западната част на Донецка област. На 31 януари и 1 февруари няколко руски военни блогъри разкритикуваха руското военно командване, че при планирането на тактическите атаки не е взело предвид фактора "дрон" в отговор на публикуваните на 30 януари кадри, на които се вижда как украинските сили нанасят удари по колона от настъпващи руски автомобили и танкове край Новомихайловка.

Свързан с Кремъл военен блогър отбеляза, че украинските минни полета канализират руските маршрути, но заяви, че руското военно командване все пак трябва да спре да атакува в механизирани колони поради постоянните големи загуби на техника.

Военният блогър критикува руското командване и за това, че не е отчело операциите на украинските безпилотни самолети и не е оборудвало руските бронирани машини със системи за електронна война (EW), за да противодейства на украинските безпилотни самолети.

Друг руски блогър постави въпроса как руските командири могат да не отчитат украинските дронове в плановете за атака и да си позволят да загубят толкова много техника и жива сила, като обвини руските командири в "пълна глупост и некомпетентност".

Други руски военни блогъри се възползваха от дискусията, за да се застъпят за продължаване на вътрешната подкрепа за производството на безпилотни летателни апарати в Русия и да заявят, че руските източници не трябва да се цензурират, ако имат конструктивна критика за руските командири.

ЕС е изпратил 28 млрд. евро военна помощ на Украйна

ЕС е изпратил 28 млрд. евро военна помощ на Украйна

Очаква се тази година блокът да предостави още 21 млрд. евро в оръжия и боеприпаси

През последните месеци руското военно командване активно цензурира някои руски военни блогъри за критики към армията, вероятно за да насърчи и наложи автоцензура сред други руски военни блогъри.

Руски военни блогъри и преди са твърдели, че руските сили трябва да подобрят планирането и координацията си на тактическо и оперативно ниво, за да излязат от сегашната позиционна война в Украйна.

Руските сили в Украйна доказаха, че са способни успешно да извличат поуки и да се адаптират, докато провеждат отбранителни операции, и показаха ограничено настъпателно адаптиране на определени сектори от фронта.

Руските сили проведоха поредица от неуспешни механизирани нападения край Авдеевка през октомври 2023 г. след аналогични скъпоструващи механизирани нападения по няколко различни оси през 2022 г. и 2023 г., а неотдавнашните кадри от подобни неуспешни механизирани нападения край Новомихайловка от 30 януари 2024 г. показват, че успехът на руските сили в адаптирането на тактическото планиране и изпълнението на нападенията обаче варира в зависимост от отделните подразделения или командири.

Европейският съюз (ЕС) единодушно одобри пакет за финансова подкрепа на Украйна за периода 2024-2027 г. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви на 1 февруари, че всички 27 държави - членки на ЕС, са одобрили пакет за подкрепа на Украйна на стойност 50 млрд. евро (около 54 млрд. долара), включително 33 млрд. евро (около 35,8 млрд. долара) заеми и 17 млрд. евро (около 18,4 млрд. долара) "безвъзмездна помощ", която потенциално може да дойде от замразени руски активи.

The Hill: Конгресът на САЩ може да раздели помощта за Украйна от въпроса с границите

The Hill: Конгресът на САЩ може да раздели помощта за Украйна от въпроса с границите

Това заявил Майк Джонсън по време на разговор с европейски парламентаристи

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че продължаващата финансова подкрепа от ЕС ще укрепи дългосрочната икономическа стабилност на Украйна.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеф Борел заяви, че Европейският съюз (ЕС) няма да може да изпрати обещаните един милион снаряда на Украйна до март 2024 г., но планира да изпълни това обещание до края на 2024 г.

На 1 февруари Борел заяви, че между март 2023 г. и януари 2024 г. ЕС е доставил 330 000 артилерийски боеприпаса на Украйна и че очаква ЕС да достави общо 524 000 боеприпаса до март 2024 г.

Борел заяви, че ЕС планира да достави още 630 000 снаряда на Украйна до края на 2024 г. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че европейската отбранителна индустриална база (ОИБ) е увеличила производството си с 40% за неопределен период от време и че държавите - членки на ЕС, работят за доставката на боеприпаси за Украйна, като черпят от националните си запаси, сключват нови поръчки или пренасочват други поръчки.

Фон дер Лайен заяви, че Европейската комисия скоро ще представи нова отбранителна и индустриална стратегия, която ще създаде по-голяма съгласуваност и координация в целия ЕС - от планирането до снабдяването. Началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна генерал-лейтенант Кирил Буданов заявява в интервю за CNN, че боеприпасите са "един от най-решаващите фактори" във войната и че количеството на патроните е по-важно от качеството.

ЕС няма "план Б" за помощта за Украйна

ЕС няма "план Б" за помощта за Украйна

Няма среден път - или сте на украинска, или на руска страна, подчертава Доналд Туск

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров назначи още едно от децата си на висок пост в чеченското правителство на 31 януари. Кадиров направи 24-годишната си дъщеря Хадижат Кадирова първи заместник-ръководител на администрацията на ръководителя на Чеченската република, като преди това тя заемаше длъжността ръководител на отдела за предучилищно образование в град Грозни.

Преди това Кадиров назначи на подобни високи постове 26-годишната си дъщеря Айшат Кадирова и 17-годишния си син Адам Кадиров.

В съответствие с политиката си да не спекулира с бъдещи украински действия, ISW не отразява съобщенията за изтичане на информация относно възможни промени в украинската командна структура. ISW ще продължи да съобщава за официалните изявления на украинските държавни служители и организации, когато те бъдат направени.