Изявленията на унгарския премиер Виктор Орбан демонстрират както патологичното му презрение към Украйна, която се съпротивлява на руската агресия, така и собственото му политическо късогледство.

Това заявиха от Министерството на външните работи на Украйна в коментар по повод изказванията на унгарския премиер, съобщи "Укринформ".

Според министерството, поражение на Украйна във войната би довело до пряка заплаха от руска агресия за Унгария и за унгарците.

В него се добавя, че унгарският лидер трябва да се запита дали иска мир.

"Ако отговорът е положителен, той трябва да използва тесните си връзки с Москва, така че тя да спре агресията срещу Украйна и да изтегли войските си", казаха от министерството.

Украйна се възмути от шал на Орбан, представящ украински територии за част от Унгария

Украйна се възмути от шал на Орбан, представящ украински територии за част от Унгария

Киев настоява за извинение

Орбан в интервю за медии потвърди позицията на страната, че е необходимо прекратяване на огъня във войната, последвано от мирни преговори. Той заяви, че Украйна може да продължи да се бие само докато САЩ я подкрепят с пари и оръжия.

Припомняме, че не за първи път от началото на войната Украйна и Унгария разменят остри реплики. 

Унгария ще продължи да се противопоставя на плана на Европейския съюз за предоставяне на помощен пакет в размер на 18 милиарда евро на Украйна през 2023 г. Това заяви в началото на декември премиерът Орбан.

"Въпросът е как да помогнем на Украйна. Едното предложение е чрез използването на бюджетите на страните членки за вземане на нов общ заем, който да се използва за Украйна. Ние не подкрепяме това, защото не искаме ЕС да се превърне в общност от задлъжнели държави, вместо да бъде общност от страни, които си сътрудничат", посочи Орбан.

Той предложи всяка от 27-те държави членки на ЕС да използва средства от собствения си бюджет, за да предостави помощ на Украйна чрез двустранни споразумения.

"Няма да приемем другия план, няма да се съгласим с него, а без нас той няма да се осъществи", категоричен бе унгарският премиер.

По-рано Орбан съобщи, че Будапеща е готова да отпусне на Украйна 60-70 милиарда форинта (152-178 милиона долара) от собствения си бюджет при двустранни условия - сума, която според него няма да окаже съществена вреда на националните интереси на Унгария.

Пакетът от помощи за Украйна е един от няколкото основни приоритета за ЕС, които правителството на Унгария блокира или забави през последните месеци.

Някои служители в Брюксел подозираха, че Будапеща използва ветото си върху пакета, както и противопоставянето си на подписването от ЕС на минимална ставка на корпоративния данък, като лост за оказване на натиск върху блока в опит да отблокира 7,5-те милиарда евро европейско финансиране, замразени заради опасенията във връзка с върховенството на закона и корупцията в страната.

След договорката, Будапеща се съгласи да вдигне ветото. 

Унгария и ЕС си стиснаха ръцете за еврофондовете и помощта за Украйна

Унгария и ЕС си стиснаха ръцете за еврофондовете и помощта за Украйна

Постигна ли победа Виктор Орбан?