Украинското министерство на външните работи поиска Русия да прекрати окупацията на Крим и Севастопол и да изпълни резолюцията на Генералната асамблея на ООН за териториалната цялост на Украйна, предаде Дойче веле.

Изявлението на външното министерство съвпада с третата годишнина от приемането на резолюцията.

Украинската страна посочва, че с одобряването на документа на 27 март 2014 г. световната общност е потвърдила необходимостта държавите строго да спазват ангажиментите си, поети по силата на международното право. В изявлението се напомня, че световната организация се е обявила в защита на суверенитета, политическата независимост, единството и териториалната цялост на Украйна и международно признатите й граници.

Киев подчертава, че резолюцията на ООН забранява каквито и да било промени в статута на Крим и Севастопол, основани на незаконно проведения под руска окупация референдум.

"Независимо от ясното изискване на международната общност, в продължение на тези три години Руската федерация не само не се отказа от агресивните си действия, но и продължава грубо да нарушава устава на ООН и основополагащите норми и принципи на международното право, осъществявайки временна окупация на Кримския полуостров, мащабни нарушения по отношение на човешките права и открита военна агресия в Донбас." - посочва украинското външно министерство.