Произведената в САЩ зенитно-ракетна система Patriot ще се появи в Украйна след Великден. Това заяви говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат, без да уточнява кога точно комплексът ще бъде разположен и ще започне да носи бойно дежурство. В отговор на такъв въпрос Игнат заявява, цитиран от УНИАН: "Когато Patriot свали първия руски самолет, тогава ще разберете."

Американските секретни документи, изтекли в интернет в началото на април, съдържат информация за състоянието на украинските системи за противовъздушна отбрана. В една от бележките се казва, че при сегашните темпове на разход украинците почти ще изчерпят ракетите "Бук" до края на март месец, а ракетите С-300 - до 2 май. В нея също така се казва, че системата за противовъздушна отбрана разчита именно на ракетите "Бук" и С-300 от съветската епоха.

В допълнение към системите със среден обсег на действие украинците използват множество системи с малък обсег на действие, включително преносими и мобилни зенитно-ракетни комплекси, както и артилерийски системи.

Украйна очаква доставки не само на Patriot, но и на системи NASAMS и Iris-T, както и боеприпаси за тях.

САЩ изпращат "Пейтриът" на Украйна

САЩ изпращат "Пейтриът" на Украйна

Те са част от нов пакет военна помощ