Военноморските сили на Украйна потвърдиха, че са унищожили ферибот в руското пристанище Кавказ, който е бил използван за доставка на гориво и оръжия в окупирания Крим, съобщава "Ройтерс".

По-рано местните власти съобщиха, че фериботът е бил подпален и повреден при нападение вчера срещу пристанището в Краснодарския край.

"Друга несъмнено военна мишена беше унищожена. Целта ѝ беше да осигури гориво за нашествениците. Фериботът потъна и това пристанище (Кавказ) не може да се използва, докато фериботът не бъде премахнат", обяви говорителят на украинските ВМС Дмитро Плетенчук.

"Именно фериботите съставляваха 3/4 от цялата логистика и бяха основният канал на доставка", добави той.

Ферибот, атакуван от ВСУ, потъна в пристанището Кавказ
Обновена

Ферибот, атакуван от ВСУ, потъна в пристанището Кавказ

Ново развитие на ситуацията

Фериботът е превозвал 30 цистерни с гориво, поясни Фьодор Бабенков, областен ръководител на град Темрюк, който включва пристанището. Той отбеляда, че плавателният съд е претърпял значителни щети в резултат на най-новата атака на Киев на руска територия, докато войната на Москва в Украйна продължава.

Пристанището на Кавказ е един от най-големите излази на Русия на Черно море. Обслужва кораби както за износ, така и за доставки на гориво за Крим, превзет от руските сили през 2014 г.

Спасени са 17 членове от екипажа на потъналия руски ферибот

Спасени са 17 членове от екипажа на потъналия руски ферибот

Властите провеждат спасителна операция в пристанище Кавказ