Около 1,5 милиона музейни експоната са останали във временно окупираните територии на Украйна и тяхната съдба остава неизвестна.

Това заяви изпълняващият длъжността министър на културата и информационната политика на Украйна Ростислав Карандиев, цитиран от "Укринформ".

"Загубихме много музейни експонати. Част от тях бяха разграбени, а част от тях бяха повредени от вражески обстрел. По наши приблизителни оценки около 1,5 милиона експоната сега се намират на окупираната територия и тяхната съдба в момента не е известна за нас ", каза Карандиев.

Русия огражда с буферна зона окупираните Донецка и Луганска област

Русия огражда с буферна зона окупираните Донецка и Луганска област

Досега в тях се влизаше свободно от Ростовска област

Той отбеляза, че има загуби и в деокупираните територии. Руските нашественици нарушават международното право и присвояват това, което не им принадлежи.

"Ние документираме тези престъпления. Това става по два начина. Първо, според международните протоколи съвместно с ЮНЕСКО, както и според нашите национални. Скоро ще дойде време, когато на базата на тези свидетелства, тези документи, ние ще могат да подготвят съдебни дела срещу държавата-агресор, които със сигурност ще намерят своето справедливо решение", каза Карандиев.

ООН обвини Русия в насилствена русификация на окупираните територии на Украйна

ООН обвини Русия в насилствена русификация на окупираните територии на Украйна

ООН предупреди Украйна и срещу преследването на колабороционисти

По-ранни доклади твъдяха, че 453 000 музейни обекта са били евакуирани поради войната на Русия срещу Украйна.