Украйна предупреди гражданите си да не пътуват до Русия, заявявайки, че са изложени на риск след увеличаващия се тормоз и арести на украинци от руските сили за сигурност.

Това действие е ново доказателство за разрива в отношенията между едновремешните съюзници след анексирането на Крим от Русия в началото на 2014 г. и подкрепата за проруските сепаратисти в последвалия конфликт в Източна Украйна.

„На територията на държавата-агресор, броят на незаконните арести на наши граждани е нараснал”, се казва в онлайн съобщение на украинското външно министерство, цитирано от "Ройтерс".

„Руските правораздавателни органи се отнасят към украинците грубо, използвайки неприемливи методи на физически и психологически натиск, изтезания и други действия”, се посочва още в съобщението, предупреждаващи гражданите да не пътуват до или през територията на Русия.

В понеделник украински журналист е бил арестуван от руската служба за сигурност и обвинен, че събирал секретна информация за руската отбрана и сили за сигурност. Украинските власти заявиха, че тези обвинения са изфабрикувани.

Арестът принуди украинските власти да обмислят въвеждане на изисквания за визи за руските граждани в очакване, че Русия ще затегне правилата за украинците, искащи да пътуват до федерацията.

„Ние трябва да разберем, че за съжаление руските сили за сигурност бързо ще се нагодят към визов режим. Ние не трябва да правим политически жестове, но наистина да гледаме на Русия като на агресор”, заяви пред журналисти външният министър Павло Климкин.