Министърът на отбраната на Украйна предупреди Русия, че скоро ще изпрати военни кораби през Керченския проток, където преди две седмици Русия стреля по и плени три украински военни кораба, преминаващи през протока близо до Крим, съобщава "Асошиейтед прес".

Това обявление на Украйна създава още една потенциална точка на възпламеняване в продължителния конфликт между Русия и Украйна, който избухна през 2014 г. с анексирането на Крим от Москва.

Украйна отговори с въвеждане на военно положение за 30 дни, мярка, която Киев не предприе дори след анексирането на Крим и след мащабните боеве между украинските сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в периода 2014-2015 г.

ЕС търси начини да увеличи помощта за Югоизточна Украйна

ЕС търси начини да увеличи помощта за Югоизточна Украйна

Това обяви шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини

Като част от военното положение Украйна укрепи силите си по границата с Русия и мобилизира резервистите за обучение.

Украинският военен министър Степан Полторак обяви пред журналисти, че страната му възнамерява скоро да изпрати военни кораби през Керченския проток, заявявайки, че "в противен случай Русия напълно ще окупира Азовско море".

Украйна има пристанища както в Черно море, така и в Азовско море, които са свързани чрез Керченския проток, който отделя Крим от континенталната част на Русия.

Украйна иска от Запада да затегне санкциите срещу Русия

Украйна иска от Запада да затегне санкциите срещу Русия

Сеела "нестабилност и несигурност"

Повече от 140 кораба са били блокирани от двете страни на протока днес заради прекомерни проверки и закъснения от руска страна, посочиха от украинската брегова охрана, обвинявайки Русия в създаването на пречка за украинските кораби и им пречи да преминават.

Говорейки в Рим на министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), руският външен министър Сергей Лавров отхвърли твърденията, че Русия може да освободи или да размени 24-мата украински моряци, задържани с корабите им в Керченския проток на 25 ноември. По думите на Лавров, било твърде рано да се говори за каквито и да е предложения за размяна на затворници, докато не бъде приключено руското разследване на инцидента и военнослужещите не бъдат изправени пред съд за нарушаване на руската граница.

Украйна трупа военна мощ на границата с Русия

Украйна трупа военна мощ на границата с Русия

Това обяви държавният глава Петро Порошенко