Европейският съюз търси начини да увеличи помощта за Югоизточна Украйна. Това обяви шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини, цитирана от ТАСС.  Тя направи изявлението след срещата си с украинския външен министър Павел Климкин. 

Русия частично отблокира големите пристанища на Украйна в Азовско море

Русия частично отблокира големите пристанища на Украйна в Азовско море

Това обяви министърът на инфраструктурата на Украйна

По думите ѝ, тази част на страната е пострадала сериозно икономически след инцидента в Керченския проток и задълбочилото се напрежение между Украйна и Русия. Затова Брюксел търси начини да я подпомогне като засили подкрепата си за Украйна. 

Според Могерини, затрудненият достъп до украинските пристанища в Азовско море удря и икономиката на Европейския съюз. От руска страна твърдят, че няма пречки пред свободното плаване на корабите. 

Украйна призова за налагане на санкции на Русия, а президентът Петро Порошенко поиска от НАТО да изпратят бойни кораби в Азовско море. 

Припомняме, че по-рано стана ясно, че САЩ се готвят да изпратят военни кораби в Черно море. 

САЩ и НАТО обмислят отговор на инцидента в Керченския проток

САЩ и НАТО обмислят отговор на инцидента в Керченския проток

Вече повдигнаха обвинения срещу задържаните украински моряци

САЩ щели да изпратят корабите в отговор на действията на Русия срещу Украйна в Керченския проток, след като на 25 ноември Русия плени три украински бойни кораба и техните екипажи от общо 24 души, на които им бяха повдигнати обвинения в незаконно пресичане на руската граница.

Припомняме, че в Русия вече повдигнаха обвинения срещу задържаните украински моряци в Керченския проток.

Те са обвинени в незаконно пресичане на границата.

Според Москва моряците са задържани, след като три кораба на Украйна незаконно са пресекли руската граница. Киев твърди, че корабите са били в международни води. Русия задържа общо 24 моряци.

На 30 ноември моряците бяха преместени край Москва.

Ако бъдат осъдени, моряците могат да получат до 6 г. затвор.