Парламентът на Украйна (Върховната рада) прие закон "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен".

Документът предвижда, че украинските граждани са длъжни да използват националния език във всички области на живота, като за това ще следят "езикови инспектори". Това се отнася както за държавните институции, така и за социалните учреждения - учебни заведения, болници и предприятия от сферата на услугите.

Изключенията ще важат само за частни комуникации и религиозни церемонии.

Законопроектът беше подкрепен от 278 депутати при необходим минимум от 226 гласа. Сега законът ще бъзе изпратен за подпис от президента.

Инициаторите на законопроекта смятат, че основната му задача е развитието на украинския език като "оригинален език на титулярна нация". Целта на документа е укрепване на националната идентичност и запазване на традициите, обичаите и историческата памет.

Законът предвижда създаването на специална "езикова комисия", както и поста на омбудсман за неговата защита.

Освен това се предлага да се въведат изпити за чиновници, определящи нивото на владеене на украински език. За нарушения на закона се предвиждат глоби от 200 до 700 гривни от необлагаемия минимален доход. Той е в диапазона от 3 400 до 11 900 гривни (128-450 долара).

Също така се създава кръг от лица, които трябва да говорят свободно украински език. Това ще засегне не само висшето ръководството на страната - президента, министър-председателя, министрите и депутатите - но и учители, медицински работници, адвокати и нотариуси.

Използването на украински език ще стане задължително в съдебния процес, армията, правоприлагащите органи, рекламата, по време на предизборната кампания и провеждането на референдуми.

В документа се уточнява, че редът за прилагане на закона към кримско-татарския и други езици на коренното население и на националните малцинства ще бъде определен със специален закон, който депутатите ще приемат в рамките на шест месеца. Това засяга включително голямото българско малцинство в Украйна.