Украйна нарече руската държавна телевизия RT "подстрекател към геноцид", след като водещ на предаване каза, че украинските деца, които са виждали руснаците като окупатори по времето на Съветския съюз, е трябвало да бъдат удавени, съобщава Sky News..

Маргарита Симонян, главен редактор на руския държавен новинарски канал, каза, че водещият Антон Красовски е бил отстранен заради неговите "отвратителни коментари". Тя добави, че никой от Russia Today (RT) не споделя възгледите на Красовски.

В предаването си, излъчено миналата седмица, Красовски каза, че децата, които са критикували Русия, е трябвало да бъдат "хвърлени направо в река със силно течение".

Красовски е провоенен коментатор в руската телевизия, на когото са наложени санкции от Европейския съюз.

Обединеното кралство блокира руската телевизия RT
Обновена

Обединеното кралство блокира руската телевизия RT

Заради пристрастно отразяване на инвазията в Украйна

Той е коментирал разказ на руския писател-фантаст Сергей Лукяненко за това как, когато за първи път посетил Украйна през 80-те години, децата му казали, че биха живели по-добре, ако Москва не е била окупирала страната им.

"Те е трябвало да бъдат удавени в (река) Тисина ", казва Красовски в отговор. "Просто удавете тези деца, удавете ги. Като алтернатива, каза той, те "могат да бъдат натикани в колиби и изгорени".

В кратък сегмент от интервюто в социалните медии Красовски също се засмя на съобщенията, че руски войници са изнасилвали възрастни украински жени по време на инвазията.

"Правителствата, които все още не са забранили RT, трябва да гледат този откъс", каза министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в "Туитър", препращайки към клип от интервюто.

"Агресивно подбуждане към геноцид (ние ще изправим този човек на съд за това), което няма нищо общо със свободата на словото. Забранете RT по целия свят", добави г-н Кулеба.

В изявление на уебсайта на канала Симонян добавя: "За децата на Украйна, както и за децата на Донбас и всички други деца, желая всичко това да приключи възможно най-скоро и те да могат да живеят и учат отново в мир - на езика, който смятат за роден".

По-късно началникът на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви, че е разпоредил на Московския градски отдел на Комитета да започне разследване на изказването на журналиста и да започне разследване по фактите на изказването на Красовски.

Канада забрани излъчването на руска телевизия

Канада забрани излъчването на руска телевизия

Руският канал RT бил несъвместим с канадските стандарти