Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви, че подозира бизнесмена Михаил Фридман във финансирането на руската агресия срещу Украйна.

В съобщението на украинското разузнаване се казва, че СБУ "документира престъпната дейност на руския олигарх Михаил Фридман, който участва във финансирането на войната срещу Украйна".

Според СБУ от началото на пълномащабното нахлуване Фридман е "влял около 2 милиарда рубли в няколко военни завода в страната-агресор". Сред тях са Тулският завод за муниции, както и Уралският оптико-механичен завод "Яламов", който произвежда оборудване за руски бойни самолети и хеликоптери.

"За да финансира хищническите "проекти" на Кремъл, олигархът използва активите на контролирания от него руски финансов и инвестиционен консорциум Alfa grup, се казва в доклада.

СБУ обвинява Фридман и в участие в "масовото разпространение" на продоволствени дажби, облекло и други продукти под марката "Армия на Русия", които се доставят на руските войски на фронтовата линия.

Според украинското разузнаване също така Михаил Фридман "организира събирането на материална и техническа помощ за нуждите на окупационните части на Руската федерация, които се бият в Украйна", а свързаните с него застрахователни компании застраховат военната техника и живота и здравето на руските военни.

"Също така руският олигарх осигурява сътрудничеството на собствената си телекомуникационна компания с ФСБ, което му позволява да провежда мобилни комуникации, контролирани от руските специални служби във временно окупираните региони на Украйна", се казва в изявлението.

В изявлението си СБУ посочи, че Фридман сега се "крие от правосъдието в чужбина", но украинските власти "продължават комплексните мерки за изправянето му пред правосъдието".

Според украинското законодателство Михаил Фридман е заплашен от осем години затвор с конфискация на имущество.

Фридман напусна Русия след началото на войната в Украйна и сега живее в Лондон. Той обаче, както и Авен, попаднаха под санкциите на ЕС и Великобритания. Британското правителство посочи Фридман и Авен като "прокремълски олигарси" с близки връзки с руския президент Владимир Путин. Самите те отричат ​​тези обвинения и оспорват в съда налагането на санкции.

В средата на август основателите на Alfa Group Михаил Фридман, Петър Авен, Герман Хан и Алексей Кузмичев бяха включени в санкционния списък на САЩ.

Фридман и Авен бяха обявили и намерението си да продадат дяловете си в Alfa Bank, най-голямата частна банка в Русия, където притежават 45% дял. Според съобщения в медиите, те също възнамеряват да продадат дяловете си в руския застрахователен бизнес.

Путин търси помощ от руските олигарси срещу "санкционната война" на Запада

Путин търси помощ от руските олигарси срещу "санкционната война" на Запада

Руският лидер ги зове да инвестират в страната