Президентът на Русия Владимир Путин призова руските милиардери и бизнес елитът да инвестират в нови технологии, производствени съоръжения и предприятия, за да помогнат на страната да преодолее опитите на Запада да унищожи икономиката ѝ, съобщава "Ройтерс".

Той заяви, че досега Москва се е противопоставяла на тези опити и подчерта, че западните фирми, решили да останат в Русия, вместо да напуснат страната миналата година, са взели умно решение.

Путин се срещна лично с водещи руски милиардери за първи път от 24 февруари миналата година - деня, в който започна т.нар. "специална военна операция" в Украйна.

Западът санкционира само 1/4 от руските олигарси, недоволен Навални

Западът санкционира само 1/4 от руските олигарси, недоволен Навални

Критикът на Кремъл иска затягане на санкциите

Тогава Путин им обясни, че не му е останал друг избор, освен да изпрати руски сили и на практика ги принуди да демонстрират публично съгласие. Много от магнатите, известни като олигарси, впоследствие бяха поставени под санкции от Запада.

Повече от година по-късно Путин упражнява натиск върху тях да увеличат инвестициите в страната и да подкрепят икономиката предвид безпрецедентата поредица от западни санкции.

Милиардерите Олег Дерипаска, Владимир Потанин, Алексей Мордашов, Герман Хан, Виктор Векселберг, Виктор Рашников, Андрей Мелниченко и Дмитрий Мазепин - чиито интереси варират от метали и банкиране до торове - бяха сред присъстващите на днешната среща.

Путин обяви пред бизнес лидерите, че Русия е изправена пред "санкционна война", но бързо пренасочва икономиката си към страни, които не са наложили санкции на Москва, и им благодари, че работят в помощ на руската държава.

Руската икономика е по-добре от очакваното, доволен Путин

Руската икономика е по-добре от очакваното, доволен Путин

Тя обаче вероятно се е свила с 2,5% през 2022 г.