Най-отявленият критик на Кремъл Алексей Навални призова Запада да наложи по-строги санкции на руските олигарси заради продължаващата война на Москва срещу Украйна, съобщава ДПА.

"Нека не забравяме - санкциите са необходими, за да принудят агресора да прекрати войната, да му окажат натиск. А тук има сложни решения ембаргото върху петрола и газова. Но има и наистина прости - персонални санкции", посочва той в призив от затворническия лагер, където излежава дълга присъда.

Те не изискват нищо друго освен политическа воля, изтъква Навални.

Той разкритикува факта, че докато ръководителят на държавната "Роснефт" Игор Сечин е в списъка със санкции на ЕС, но шефът на газовия гигант "Газпром" Алексей Милер не е.

Шестият по богатство руски олигарх се жалва в съда заради санкциите на ЕС

Шестият по богатство руски олигарх се жалва в съда заради санкциите на ЕС

Богатството на Алишер Усманов "се е стопило" до 18,9 млрд. долара

Навални посочи, че милиардерът Роман Абрамович - бивш собственик на английски футболен клуб Челси, не е включен в санкционния списък на Съединените щати.

От 200-те души, посочени като най-богатите руснаци от списание "Форбс", едва 1/4 са включени в санкционните списъци на Запада, твърди опозиционерът.

Навални беше осъден условно на два пъти и беше обвинен за многократни нарушения на условията за изтърпяване на присъда по делото "Ив Роше". През 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент по време на предизборно пътуване в Сибир, според анализ, извършен от множество европейски медицински институции. След месеци на лечение в Германия, той беше арестуван за нарушения на условно освобождаване, когато се завърна в Русия в началото на 2021 г.

US прокурори: Руски олигарси се опитват да се скрият от санкциите

US прокурори: Руски олигарси се опитват да се скрият от санкциите

Трескаво се прехвърлят активи

На 24 май 2022 г. Московският градски съд потвърди присъдата на Лефортовския съд на Москва срещу Навални по ново дело за неуважение към съда и измама. Той беше осъден на девет години колония със строг режим, признат за виновен за измама при набиране на средства за предизборна кампания и обида на съдия. Съдът също го осъди на една година и осем месеца ограничение на свободата след освобождаването му от колонията и глоба от 1,2 милиона рубли (39 600 лв).

След нахлуването в Украйна Кремъл ускори продължилата си десетилетия кампания за потушаване и заглушаване на вътрешната опозиция на Русия. Навални се обяви срещу войната, атакувайки Путин по време на явяване в съда и нарече инвазията "глупава" и "изградена върху лъжи".