Американските прокурори са открили доказателства, че руски олигарси се опитват да заобиколят санкциите, въведени с цел да се окаже натиск върху Москва да спре инвазията си в Украйна, заяви в петък ръководителят на нова работна група на Министерството на правосъдието.

Андрю Адамс, прокурор - ветеран, назначен за ръководител на създадената миналия месец работна група "KleptoCapture", заяви в интервю за "Ройтерс", че в някои случаи дори олигарси, на които все още не са наложени санкции, се опитват да прехвърлят активи преди евентуални бъдещи санкции.

САЩ санкционират над 300 руски депутати и олигарси

САЩ санкционират над 300 руски депутати и олигарси

Байдън: Те лично печелят от политиката на Кремъл и трябва да споделят и болката

Но дори и да се опитват да скрият яхти, самолети или друга мобилна собственост в страни, които смятат за потайни, Адамс предупреди, че олигарсите, които се опитват да избегнат санкциите, са изправени пред "рекордно високо" ниво на международно сътрудничество за проследяване на незаконно придобитите печалби на руския елит.

"Има усилия - за някои от тях се съобщава публично - за преместване например на движимо имущество под формата на яхти, самолети ... в юрисдикции, където, според мен, хората смятат, че ще бъде по-трудно да се разследва и по-трудно да се замрази", каза Адамс.

Целта на работната група е да постави под напрежение финансите на руските олигарси, за да окаже натиск върху президента Владимир Путин да прекрати войната срещу Украйна.

Името на звеното е заигравка с думата "клептокрация", която се отнася до корумпирани служители, които злоупотребяват с властта, за да трупат богатство. Работната група включва прокурори, следователи и анализатори от множество федерални агенции.

Великобритания затяга санкциите срещу яхти и самолети на руски олигарси

Великобритания затяга санкциите срещу яхти и самолети на руски олигарси

Забранява се осигуряването на техническата им поддръжка

Адамс заяви, че насочването към активи, намиращи се в чужбина, е основен компонент от работата на звеното, като добави, че САЩ не са привлекателна страна за поддръжниците на правителството на Путин от около 2014 г. насам поради поредицата от санкции заради анексирането на Крим от Украйна от страна на Москва.

Европейските държави вече са открили и задържали яхти на богати руски бизнесмени.

Правителството на Испания временно конфискува суперяхтата "Валери" на стойност 140 млн. долара, която е свързана със Сергей Чемезов, бивш офицер от КГБ, който оглавява държавния конгломерат "Ростех".

Миналия месец Франция задържа плавателен съд, принадлежащ на шефа на "Роснефт" Игор Сечин, а Италия секвестира яхта, собственост на руския милиардер Андрей Игоревич Мелниченко.

Работната група може да се насочи и към банки, борси за криптовалута или други финансови институции, които помагат на нарушителите на санкциите, като си затварят очите за подозрителни транзакции.

Адамс заяви, че много институции доброволно са предоставили информация. "Сътрудничеството от страна на частния сектор вече е често срещано".

Полша натиска Швейцария да замрази сметките на руски олигарси

Полша натиска Швейцария да замрази сметките на руски олигарси

Моравецки настоява за конфискация на активите им

САЩ и техните съюзници наложиха няколко кръга от санкции, насочени срещу Путин, много от неговите богати приятели и десетки руски предприятия и правителствени агенции.

Миналия месец Министерството на правосъдието заяви, че информацията, предоставена от американските правоприлагащи органи на чуждестранни партньори, е допринесла за конфискуването на множество плавателни съдове.