Швейцария трябва да замрази сметките на руските олигарси в страната и да конфискува активите им. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки по време на посещение на швейцарския президент Игнацио Касис във Варшава, съобщава "Ройтерс".

"Те (сметките - бел.ред.) трябва да бъдат замразени, активите на руските олигарси в Швейцария трябва да бъдат конфискувани и аз призовах президента да се погрижи Швейцария да подходи решително към тази тема", обяви Моравецки на пресконференция.

Швейцария влезе в тона на ЕС и наложи още санкции на Русия

Швейцария влезе в тона на ЕС и наложи още санкции на Русия

Заради руската инвазия в Украйна

Вчера Швейцария обяви, че е готова да посредничи между Русия и Украйна.

Дни преди това украинският президент Володимир Зеленски призова швейцарския бизнес да престане да си сътрудничи с Руската федерация, а банките да замразят активите на тези, които отприщиха войната.

В края на февруари Швейцария обяви, че се присъединява към санкциите на Европейския съюз срещу руснаци, замесени в руската инвазия в Украйна, замразявайки техните активи.

Страната се люшкаше между показването на солидарност със Запада по отношение на това, което тя нарича тежко нарушение на международното право от страна на Москва, и запазването на традиционния си неутралитет, който според нея може да я направи потенциален посредник.

Тя обаче беше изправена пред нарастващ натиск да застане на страната на Запада срещу Москва и да приеме наказателни санкции.

Швейцария е готова да посредничи между Русия и Украйна

Швейцария е готова да посредничи между Русия и Украйна

Швейцария съчетава неутралитет с хуманитарна традиция