Руският президент Владимир Путин помаха саркастично за сбогом на чуждестранните компании, напуснали страната заради конфликта в Украйна, заявявайки, че тяхното изтегляне ще бъде от полза за руските фирми, съобщава "Ройтерс".

Говорейки пред високопоставени служители на среща, излъчена по държавната телевизия, Путин посочи, че тези компании са претърпели големи загуби в резултат на напускането на голям и доходоносен пазар, какъвто е Русия.

"Днес много от тях (западните марки), под натиска на своите правителства, напускат нашия пазар. Желая им всичко най-добро", отбеляза той, като помаха с ръка за сбогуване.

"Нищо в Русия не се е сринало и нищо не се разпада. Нашите компании и предприемачи подхващат тези предприятия и дори цели сектори и продължават тази работа много успешно", увери Путин.

Вячеслав Володин: Бизнесът в Русия трябва да е национално ориентиран

Вячеслав Володин: Бизнесът в Русия трябва да е национално ориентиран

76% от чуждестранните компании са останали в страната

Десетки западни компании - от производители на енергия до вериги за храни и дрехи - напуснаха Русия през последната година на фона на безпрецедентните санкции, наложени от Запада, след като десетки хиляди руски войници нахлуха в Украйна.

Някои от изтеглилите се фирми са продали активите си на местни инвеститори срещу номинални такси.

Западните санкции заради конфликта преобърнаха някои сектори от икономиката на Русия, като изключиха най-големите ѝ банки от международната система за банкови разплащания SWIFT., ограничиха достъпа ѝ до технологии и наложиха ембарго върху износа ѝ на петрол.

Русия готви капан за западните компании в страната

Русия готви капан за западните компании в страната

Предлага закон, който ще затрудни бързото им изтегляне, освен ако не са готови да понесат голям финансов удар

Въпреки че правителството и Централната банка признават "трудностите", Москва уверява, че икономиката ѝ е устойчива и санкциите са се оказали бумеранг срещу Запада, като са увеличили инфлацията и цените на енергията.

Путин заяви и че Русия трябва да изгради система за разработване на дронове и да се стреми да се превърне в "източник на технологии и компетентност".

Руските сили често си служат с дронове, включително със закупените от Иран, по време на текущата си военна кампания в Украйна.

Западните компании се страхували да се върнат в Русия, а искали

Западните компании се страхували да се върнат в Русия, а искали

Медведев: Явно натискът от страна на чужди правителства върху собствените им предприятия е чудовищен