Западните компании не искат да загубят руския пазар, заявяват, че "много искат да се върнат, но се страхуват".

Това заявява в пост от днес заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев. Миналият на заден план в последните години бивш премиер и президент на Русия от началото на военната кампания се превърна в един от основните говорители на политиката на Кремъл. 

"Западните компании, много от които гръмко обявиха оттеглянето си от нашия пазар, мислеха още от самото начало как да се върнат, да запазят благоразумно работната си сила, да плащат заплати, а и да правят други плащания към бюджета", уверява Медведев.

Самите компании макар и непублично признавали, че "наистина искаме да се върнем, но се страхуваме". Явно натискът от страна на чужди правителства върху собствените им предприятия е чудовищен, заключава Медведев.

Той е уверен, че никой не иска да загуби руския пазар, а на Запад има не само пропагандатори, но и прагматици.

Shell и BP няма да купуват повече руски петрол и газ

Shell и BP няма да купуват повече руски петрол и газ

Ускоряват процеса на отхвърляне на Русия от международните енергийни компании

Още в първите дни на офанзивата на руската армия в територията на Украйна западни компании обявиха бойкота си на руския пазар. Във втората седмица на войната повечето от големите мултинационални компании затвориха представителствата си и магазините в Русия и обявиха изтеглянето си. Врати хлопна и емблематичния за рухването на комунистическия режим Макдоналдс, който стъпи през 1990 г. първи в Москва. Още повече компании се изтеглиха и след налагането на санкциите с изключването на няколко банки от международната система СУИФТ, както и на спирането на Visa и Master Card.

Само преди десет дни Дмитрий Медведев звучеше значително по-уверено, заявявайки, че е осигурена продоволствената сигурност на страната, а мястото на изтеглилите се западни компании ще бъде заето от руски производители.

Медведев: Няма да е лесно за чуждите компании да се върнат на руския пазар

Медведев: Няма да е лесно за чуждите компании да се върнат на руския пазар

Щяло да е честно да се национализира имуществото на напусналите страната чуждестранни фирми