Украйна регистрира над 2000 неидентифицирани тела на загинали.

Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Мери Акопян на брифинг във Военномедийния център, цитирана от "Укринформ".

Според нея, в Украйна се обръща голямо внимание на ДНК тестовете и развитието на криминалистичните лаборатории.

Акопян каза, че правителството на САЩ е предоставило първата и единствена досега мобилна лаборатория, която позволява на експертите да извършват експертизи и ДНК тестове на мястото на събитията, като например местата за масови погребения в Харковска област. Украински следователи и криминалисти вършат работата си на място.

Над 1000 тела открити в Донецка, Харковска и Херсонска области

Над 1000 тела открити в Донецка, Харковска и Херсонска области

До момента в деокупираните територии от Украйна

Заместник-министърът отбеляза, че Украйна се нуждае от още няколко десетки подобни лаборатории. Това ще ускори работата на експертите.

Освен това Федерална република Германия предостави 80 000 проби от реактиви и химикали на стойност почти 2 милиона евро, които се използват за ДНК тестове.

Припомняме, че през последните месеци бяха открити масови гробове с хиляди тела на загинали във войната в Донецка, Харковска и Херсонска области. Идентифицирането им отне време на властите. 

Украйна откри масов гроб с 440 тела в Изюм

Украйна откри масов гроб с 440 тела в Изюм

Все още Русия не е коментирала откритието

През октомври стана ясно и заключението на независимата анкетна комисия на ООН за Украйна, а именно беше потвърдено, че са били извършени военни престъпления.