Руската групировка от кораби в Черно море е значително увеличена, съобщи украинското оперативно командване "Юг", цитирано от Руската служба на Би Би Си.

"Вече има 17 кораба, включително 5 ракетоносци и 2 подводници. Общият залп с "Калибър" може да достигне 32 ракети", съобщи пресслужбата на командването "Юг" във Фейсбук.

Както се съобщава, акваторията на устието на Днепър-Буг е периодично подлагана на обстрел.

"Противникът не спира въздушното разузнаване, следователно не са изключени ракетни атаки, както масирани, така и точкови. Сигналите за въздушно нападение се чуват по-често, не трябва да ги пренебрегвате. Нивото на заплаха е значително повишено", се казва в изявлението .

Ръководителят на Комисията на отбраната на украинския парламент Роман Костенко заяви, че очаква голяма руска офанзива в края на март или началото на април, когато земята в Донбас засъхне.

Споровете за вероятния момент и мащаба на очакваната руска офанзива, както в украинските политически кръгове, така и в международната експертна общност, продължават от края на миналата година и особено се засилиха през втората половина на януари, след като интензивността на боевете в Източна Украйна и мащабът на загубите на руската армия значително се увеличи.

Някои наблюдатели, включително тези в украинското правителство, смятат, че настъпателните действия, които руската армия и наемниците от групировката "Вагнер" провеждат сега в района на Донбас, са същата "голяма руска офанзива" и "едва ли си струва да се страхуваме от нещо по-мащабно".

В Бахмут става все по-сложно

В Бахмут става все по-сложно

Зеленски заяви, че е в постоянна връзка с командирите