В нощта срещу сряда Русия атакува Украйна с 19 ударни дрона тип "Шахед" от анексирания Крим, 18 от тях са унищожени, според сутрешния доклад на Военновъздушните сили (ВВС) на украинските въоръжени сили, цитиран от Би Би Си.

Безпилотни самолети-камикадзе са били свалени едновременно в осем области на Украйна - в Киев, Одеса, Херсон, Днепропетровск, Виница, Хмелницки, Чернигов и Кировоград, съобщиха от украинските въоръжени сили.

Ден преди това ВВС съобщиха за атака с участието на само два дрона.

Сега, в допълнение към удара с дрон, в района на Харков е регистриран удар на две зенитни управляеми ракети от системата за противовъздушна отбрана С-300 - по предварителни данни няма жертви, се казва в доклада. През нощта кметът на Харков Игор Терехов съобщи за "две пристигания" в един от кварталите на града "близо до жилищни сгради".

В резултат на обстрела на Херсон предната вечер бяха ранени девет души, включително четири малки деца, пострадаха цивилни съоръжения и жилищни сгради, съобщават от Главната прокуратура на Украйна.

Според прокуратурата около 22:00 часа руските военни са "осъществили обстрел на гражданската инфраструктура на Херсон с безпилотни летателни апарати".

Ръководителят на градската военна администрация Роман Мрочко уточнява, че по време на вечерния обстрел на Херсон сред ранените има майка и три деца.

Началникът на областната военна администрация Александър Прокудин в доклад за изминалото денонощие твърди, че предишния ден по Херсон са били изстреляни 36 снаряда, 16 души са ранени, включително четири деца. Той споменава и използването на дронове.

ISW: Украйна за Путин - между илюзиите за власт и имперските мечти за територии

ISW: Украйна за Путин - между илюзиите за власт и имперските мечти за територии

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната