Руският президент Владимир Путин все по-често се опитва да се представи като съвременен руски цар, а войната в Украйна - като исторически оправдана имперска реконкиста. Путин се обърна към руското Министерство на отбраната (МО) на 19 декември и до голяма степен повтори шаблонните оправдания на Кремъл за войната в Украйна, НАТО и Запада. За да прикрие проблемите, пред които са изправени руските въоръжени сили в Украйна, той отклонява вниманието към бюрокрацията на МО.

Путин отново се позова на концепцията за "сънародниците в югоизточна Украйна", които, както той твърди, имат исторически, културни и езикови привързаности към Русия, за да оправдае нахлуването в Украйна на идеологически причини. ISW по-рано оцени, че Путин постави максималистките цели на Русия в Украйна в по-широката рамка на руския "суверенитет" на събитието "Пряка линия" на Путин на 14 декември.

По думите му, Русия е единственият гарант за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, Русия също няма да се намесва в "териториалните спорове" в Западна Украйна, където той твърди, че много жители искат да се върнат в Полша, Румъния или Унгария, заключвайки че "историята ще постави всичко на мястото си".

Твърдението, че Русия може да бъде единственият истински гарант за суверенитета на Украйна, не е ново. В статия от 2021 г., озаглавена "За историческото единство на руснаци и украинцитвърди, че "истинският суверенитет на Украйна е възможен именно в партньорство с Русия". Путин също така използва псевдоисторическа рамка, която по същество определя земите на съвременна, суверенна Украйна като част от Малорусия (Малорусия), Новорусия (Нова Русия), или фрагменти от други исторически империи. Така отхвърли историческите претенции на Украйна за нейното собствено развитие, суверенитет и териториална цялост, които Руската федерация официално призна и всъщност гарантира през 1994 г.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за Украйна.

Путин: Русия е готова за преговори, но няма да даде своето
Обновена

Путин: Русия е готова за преговори, но няма да даде своето

Правим каквото смятаме за необходимо, каквото искаме, заяви той за фронта

Твърденията са пълни с противоречия, които показват, че Путин разчита на исторически разкази вместо на съвременното положение. Противоречията също показват друга известна характеристика на руските информационни операции - често те не са непременно съгласувани една с друга.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви по време на колегиума, че приоритет е продължаването на войната в Украйна и обучението на новосформирани части и формирования през 2024 г., като същевременно повтори заплахите срещу Финландия и по-широкия съюз на НАТО. Шойгу заяви, че руската армия е в процес на работа за разширяване на бойната си мощ до 1,32 милиона души от 1,15 милиона в съответствие с указа на Путин от 1 декември.

ISW по-рано писа, че този руски указ вероятно е официално признание на текущата крайна сила на руската армия, а не заповед за незабавно увеличаване броя на руския военен персонал. Изглежда, че Шойгу просто засилва първоначалното изявление на Путин. Шойгу заяви, че руските военни са сформирали две напълно оборудвани армии (вероятно във връзка с новосформираните 18-та и 25-та общовойскови армии), смесен авиационен корпус, четири дивизии, включително 50 други части и формирования от по-ниски ешелони, 18 бригади и 28 полка през 2023 г.

Шойгу първоначално очерта създаването на тези нови формирования на хартия в колегиума на МО през декември 2022 г., създаването на няколко от които ISW потвърди независимо. Въпреки това е много малко вероятно някое от тези нови формирования да е напълно оборудвано или да работи според своите доктринални крайни сили в този момент.

Шойгу повтори, че руските военни формират Ленинградски военен окръг (ЛВО) и Московски военен окръг (МОО) във връзка с присъединяването на Финландия към НАТО и предстоящото присъединяване на Швеция.

ISW: Основната цел на Путин е война до победа над НАТО

ISW: Основната цел на Путин е война до победа над НАТО

Подкрепата за Украйна предлага на Запада най-добрата възможност да избегне руската заплаха

Украинският президент Володимир Зеленски даде пресконференция в края на годината, на 19 декември, по време на която коментира продължаващото нежелание на Русия да преговаря, увереността си в бъдещите разпоредби за западна помощ, украинското вътрешно производство на оръжия и възможната бъдеща мобилизация в Украйна. Зеленски заяви, че Кремъл не е постигнал военните си цели в Украйна през 2023 г., вероятно имайки предвид неспособността на Русия да окупира цялата незаконно анексирана територия, особено като не е успяла да достигне административните граници на Луганска и Донецка области.

Зеленски заяви, че Украйна работи върху мирна формула на международни срещи на върха, която евентуално да представи на Русия в бъдеще, но че въпросът за преговорите с Русия в момента е "без значение", тъй като последните изявления на Путин за непроменените цели на Русия в Украйна показват, че Путин не иска мир. ISW отдавна е оценил, че Русия не желае честно да преговаря с Украйна.

Зеленски изрази увереност, че САЩ и ЕС ще окажат помощ на Украйна в близко бъдеще.

Киев трябва да мобилизира още 500 000 войници

Киев трябва да мобилизира още 500 000 войници

Това заяви Зеленски на пресконференция за края на 2023 г.

Зеленски отбеляза, че Украйна ще произведе в страната си един милион дронове и ще увеличи производството на артилерия през 2024 г. и че Украйна работи за производството на неуточнени снаряди и за създаването на инфраструктурата, необходима за доставяне на местно произведени оръжия на фронта. Зеленски заяви, че проблеми с финансирането са му попречили да вземе решение относно предложението на украинския генерален щаб за мобилизиране на още 450 000-500 000 военнослужещи. Зеленски също подчерта, че няма да подпише евентуален бъдещ законопроект за мобилизацията на жените, но че може да намали възрастта за мобилизация до 25 години.

Зеленски отговори на въпрос относно възможното освобождаване от длъжност на украинския главнокомандващ генерал Валерий Залужний, заявявайки, че той и Залужни имат "работни отношения". Руски източници все повече популяризират доклади за вътрешно украинско военно-политическо напрежение в опит да дискредитират украинското ръководство, да посеят вътрешно недоверие между украинските граждани и правителството и да отслабят западната подкрепа за Украйна.

Руският премиер Михаил Мишустин обсъди руското и китайското икономическо сътрудничество и двустранните отношения с китайския премиер Ли Куанг в Пекин на 19 декември.

Мишустин твърди, че Русия и Китай "напълно са се отървали от валутите на трети страни във взаимните транзакции" през 2023 г. и че двете страни укрепват своите бизнес контакти и увеличават дела на националните валути във взаимните транзакции. Мишустин добави, че една от най-важните стратегически цели на Русия е да изведе търговията и инвестициите между Русия и Китай на по-високо ниво. Мишустин пристигна в Пекин, за да участва в 28-ата редовна среща на ръководителите на руското и китайското правителство и също така ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин през следващите два дни.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че руските военни възнамеряват да наемат до края на 2024 г. до 745 000 военнослужещи по договор на колегиума на руското министерство на отбраната (МО) на 19 декември.